Iestudējumā par Ķempi centīsies atklāt dzejnieces savdabīgo personību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdien Benjamiņu namā - bijušajās Rakstnieku savienības telpās pirmizrādi piedzīvos Viļņa Vēja luga „Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība”. Tā rakstīta speciāli aktrisei Raimondai Vazdikai, kuras partneri izrādē būs Andris Bulis un Ģirts Šolis, kurš ir arī iestudējuma režisors.

Izrādē par kādreiz leģendāro Tautas dzejnieci savienoti fakti no viņas dzīves, dokumentāli kinokadri un Edgara Mākena speciāli rakstītas dziesmas, ko izrādē dzied Raimonda Vazdika.

Izrāde vēsta par Mirdzas Ķempes mūža otro pusi, kad dzejniecei bija nedaudz pāri 50 gadiem un kad notika viņas dīvainās laulības ar 25 gadus jaunāku vīrieti - Linardu Naikovski. Šajā laikā nāca klajā viens no viņas skaistākajiem dzejas krājumiem „Mīlestība”, bet laulības dzīve izira, un kā jau daudzi lieli mākslinieki - arī Mirdza Ķempe mūža nogalē palika viena.

Dramaturgs Vilnis Vējš lugu veltījis speciāli Raimondai Vazdikai. Aktrise atzīst, ka šajā tēlā ir ko izspēlēties, jo Ķempe visai pieklusinātajā un mērenajā Latvijas vidē izcēlās kā ārkārtīgi neordināra personība, kaislīga, eksplozīva un spontāna, taču vienlaikus viņas vulkāniskajā spēkā bija sajūtams arī kaut kas no sievišķīga trausluma un bērnišķīgas naivitātes. Vazdiku īpaši piesaista Ķempes spēja teju visos apstākļos  justies brīvai un būt pašai.

Viņai ir ārkārtīgi dziļa un skaista mīlestības dzeja. Un varbūt mēs viņai varam piedot visus slavinājumus partijai, dekādēm, kongresiem un gadadienām, jo tā bija tāda viņas versija, ka nav jau grūti uzrakstīt vienu pantiņu par Dzimteni kā nodevu, lai pēc tam dzīvotu tieši tā, kā viņa pati grib. Ne velti pēc tam viņa laulājās katoļu baznīcā un apprecējās ar 25 gadus jaunāku cilvēku. Vienvārdsakot, viņa bija diezgan brīva, un tas man imponē,” saka Vazdika.

Ķempe slavena ar dažādām absolūta nestandarta rīcībām, viens no amizantākajiem ir stāsts par to, kā dzejniece Ermitāžā ieraudzīja Napoleona kara ģenerāļa  Jermolova portretu un kļuva pilnīgi apsēsta ar šo personību, cenšoties ar to kontaktēties okultisma seansos.

Viņa nolēma uzmeklēt viņa kapu. Ieraudzīja, ka tas ir galīgi aizaudzis, un ar dažādām metodēm panāca, ka viņu pārapbedīja no jauna. Un pa vidu viņa vēl pamanījās nospert viņa kaulu un atvest uz mājām. Man jau liekas, ka tas vien ir pietiekami raksturojoši, ka viņa patiešām savā ziņā bija mazliet traka,” pauž Vazdika.

Viņas partneri izrādē būs Andris Bulis Linarda Naikovska lomā un Ģirts Šolis, kurš atveidos viņas šoferi. Ķempei mašīna bija, bet pati viņa to nevadīja.

Šolis ir arī izrādes režisors un uzsver, ka Ķempe ar savām savdabībām ir ļoti pateicīgs tēls, lai caur viņu izgaismotu ikviena īsti talantīga mākslinieka komplicēto iekšējo pasauli. „Šeit runa ir vairāk par radošo pusi. Par to, kas paliek aiz radošā cilvēka priekškara. Kāda ir cena par šīm ģeniālajām rindām. Kādiem dvēseles satricinājumiem un pārbaudījumiem radošam cilvēkam ir jāiziet cauri, lai šādas rindas uzrakstītu,” uzsver Šolis.

Kostīmus izrādei veidojusi Anna Heinrihsone, un aktrisi Raimondu Vazdiku varēs redzēt arī vizuāli pietuvinātu Mirdzas Ķempes kolorītajam tēlam. „Man ir tumši mati. Stāsts par viņas frizūru jau arī ir diezgan interesants. Viņa matus grieza pati, lūpas krāsoja, neskatoties spogulī, viņai patika rotas - gredzeni un citas, tikai ne auskari. Staigāja viņa diezgan spilgtās drēbēs, bet arī tajā pašā laikā nepievērsa tām īpašu uzmanību, jo viņa varēja uzvilkt arī mēteli ar oderi uz āru un aiziet, savās pārdomās kaut kur klejodama,” saka Heinrihsone.

Iestudējuma „Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība" pirmizrāde notiks sestdien, 1. martā, un būs skatāma Benjamiņu namā - bijušajās Rakstnieku savienības telpās, kur savulaik arī Ķempe audzinājusi jaunos dzejniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti