Ideju festivāla «Māksla un ekonomika» laikā vairākas pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ideju festivāla „Māksla un ekonomika" laikā gaidāmas vairākas teātra pirmizrādes. Pirmizrādi piedzīvos Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) producētā „Pārmaiņu pārbaude", projekts-spēle „Diena bez naftas", igauņu mākslinieces Maikes Londas izrāde-lekcija „10 ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek" un beļģu mākslinieka Pītera Debuisera izrāde-lekcija „Mīts par lielajām pārmaiņām".

Festivālā ar izrādēm viesosies arī norvēģu mūziķis Amunds Šjēlie Svēns, britu režisors un aktīvists Harijs Džailss un nīderlandiešu režisore un aktrise Dete Glashuvera.

Ideju festivāls „Māksla un ekonomika" notiks 8.-10. novembrī "Dirty Deal Teatro", LKA Zirgu pastā, „Kinobizē" un Kaņepes Kultūras centrā.

Pārmaiņu pārbaude

Atklājot LJTI rīkoto ideju festivālu "Māksla un ekonomika", 8.novembrī pulksten 20 pirmizrādi piedzīvos "Pārmaiņu pārbaude", kuru veido dramaturgs Jānis Balodis, režisors Kārlis Krūmiņš, scenogrāfe Sintija Jēkabsone, aktrise Anta Aizupe un operators Dainis Juraga.

Izrādes radošā komanda piecu cilvēku sastāvā šī gada augustā atstāja Rīgā naudu un kredītkartes un devās uz Madonas novada Dzelzavas pagastu, kur desmit dienas centās izdzīvot, mainot mākslu pret pārtiku un citām pirmās nepieciešamības precēm.

Eksperimenta mērķis bija īslaicīgi simulēt finanšu apokalipses situāciju jeb brīdi, kad naudai pēkšņi pazustu tās vērtība. Visticamāk, tad pilsētās strauji beigtos pārtikas krājumi, un cilvēki dotos pie tiem, kas laukos paši audzē pārtiku.

Pēc ideju festivāla "Māksla un ekonomika" izrāde "Pārmaiņu pārbaude" tiks iekļauta „Dirty Deal Teatro" repertuārā izrāžu ciklā "Okupē Rīgu".

Diena pēc naftas

Jauno režisoru Paulas Pļavnieces un Viestura Roziņa veidotais teātra mākslas projekts-spēle "Diena pēc naftas" tiks izrādīts 9. un 10. novembrī pulskten 13 un 15.

Jaunie režisori veido interaktīvu spēli, kurā atraktīvā veidā tiks simulēta iespējamā nākotnes situācija, kad pasaulē beigusies nafta. Skatītājiem jeb spēlētājiem būs iespēja praktiski piedalīties pasaules kārtības veidošanā pēc naftas ēras beigām.

Spēles autori uzdod jautājumus: "Ziepes, kurpju šņores, lietussargs, kabacis, brilles, zāles, bikses, burbuļļvannas – vai šīs lietas ietekmē degvielas cenu kāpums? Vai mani, iespējams, "zaļākajā valstī pasaulē" dzīvojošo, skar nemieri Tuvajos Austrumos? Pirms 150 gadiem ASV vaļu eļļu izmantoja gandrīz ikvienas mājas apgaismošanā, taču lielā pieprasījuma dēļ, vaļu eļļas cena strauji pieauga, deviņu gadu laikā cilvēki pārorientējās uz citu alternatīvu enerģijas veidu – naftu. Prognozes paredz, ka pasaulē pieejamā nafta varētu beigties jau pēc 40 gadiem. Vai mums ir alternatīvas, ar ko naftu aizstāt?"

Spēles moderatori būs Paula Pļavniece un Viesturs Roziņš, spēles noformētājs Valters Kristbergs un spēles multimediālā teksta veidotāji Artūrs Punte (Orbita.lv) un Zane Volkinšteine (Veto Magazine).

Priekšlasījumi un vakara programma

Ideju festivālā satiksies mākslinieki un ekonomisti, kas uzdrošinās kritiski vērtēt pasaulē pastāvošo ekonomisko kārtību, piedāvās lekcijas, diskusijas, izrādes, filmas, spēles un politisko karaoki.

Uz festivālu ieradīsies britu Jaunās ekonomikas fonda ekonomists Džeimss Mīdvejs (James Meadway) un ekonomikas žurnāliste Ellija Meja O'Hagana (Ellie Mae O'Hagan). Džems Mīdvejs uzstāsies ar diviem priekšlasījumiem par jaunas domāšanas nepieciešamību ekonomikā - 8. novembrī pulksten 9.30 Stokholmas Ekonomikas augstskolā (sadarbībā ar Sociālās uzņēmējdarbības forumu) un 9. novembrī pulksten 11 "Dirty Deal Teatro". 8. novembrī abi ekonomisti vadīs Jaunā ekonomikas fonda meistardarbnīcu žurnālistiem, ekonomistiem, vides aktīvistiem, māksliniekiem un citiem interesentiem.

Vakara programmā sadarbībā ar kinoteātri „Kinobize" būs iespējams noskatīties divas dokumentālās filmas – „Rīkojies" (Just Do It) un „Čūskas ceļš", kā arī piedalīties radošā kolektīva "umka.lv" mākslinieku Ģirta Šoļa un Andra Kalnozola veidotajā Politiskajā karaokē.

Ideju festivāls „Māksla un ekonomika" ir viens no notikumiem Eiropas skatuves mākslu sadarbības platformas „IMAGINE 2020: Māksla un klimata pārmaiņas" un Jaunā ekonomikas fonda sadarbības projektā „Imagine The Great Transition" (Iztēlojies lielās pārmaiņas), kas 2013.-2014.gadā notiks 9 Eiropas valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti