Horeogrāfijas un animācijas sintēzē - Čaikovska «Riekstkodis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

31.janvārī Rīgā būs skatāma viena no britu pēdējā laika inovatīvākajām muzikālajām izrādēm "Riekstkodis un es" ("Nutcracker and I") - sarežģītu jauno tehnoloģiju, oriģināla Pētera Čaikovska dzīvās mūzikas izpildījuma, horeogrāfijas un animācijas sintēze, vēsta VEF Kultūras pils pārstāvji.

Izrādes veidotāja, Rumānijā dzimusī britu pianiste Aleksandra Dariesku (Alexandra Dariescu) izrādē atveido mazu meiteni Klāru, kura vēlas sasniegt savu sapni - kļūt par pianisti. Stāstu muzikāli ilustrē brīnišķīgā Pētera Čaikovska mūzika no baleta "Riekstkodis". Izrādes "Riekstkodis un es" stāstā ir daudz kopīga ar  Čaikovska "Riekstkoža" sižetisko līniju, jo abi šie darbi mūs aicina izmantot iztēli, cerēt, strādāt un nekad nepadoties, apliecinot to, ka brīnumi notiek tad, ja esi neatlaidīgs un patiess savās sirds domās un cerībās.

Izrādē uz skatuves atrodas flīģelis, kuru spēlē pati Dariesku, un balerīna Dezirē Balanteina (Désirée Ballantyne). Kopā ar balerīnu dejo digitāli animācijas tēli. Balerīnas meistarība un mūsdienu tehnoloģiju spēja precīzi kopēt balerīnas kustību trajektoriju un sinhronizēt deju soļus ar animēto varoņu kustībām reālajā laikā, rada pārsteidzoši dzīvu un reālu klātbūtnes efektu. Izrādē "Riekstkodis un es" izmantoto tehnoloģiju kvalitāte ir tik pārsteidzoša,  ka, skatoties izrādi, klātesošajiem ir sajūta - animētie tēli ir patiesi dzīvi.

Stāsta pamatā ir lieliskā krievu mūzikas klasiķa Pētera Čaikovska slavenā baleta "Riekstkodis" mūzika. Izrādes laikā skan arī tādi slaveni skaņdarbi kā Arābu deja, Ķīniešu deja,  Pax de Deux, Ziedu valsis un citi skaņdarbi meistarīgos komponistu Mihaila Pļetņeva, Stepana Izopova, Pīrsī Greinera un Gevina Sāzerlenda aranžējumos klavierēm solo.

 

Pianistes Aleksandras Dariesku koncertu ģeogrāfija ir ļoti plaša, tāpat kā viņas skatuves partneru saraksts – tajā rodami tādi izpildītāji kā Eiropas Savienības Jauniešu orķestris, Kvebekas simfoniskais orķestris, Vīnes Operas orķestris u.c.,  diriģenti Vasilijs Petrenko,  Fabiens Geibels, Kazuki Jamada,  Marzena Diakuna un daudzi citi. Aleksandra ir Verbjē festivāla akadēmijas (Francija) balvas laureāte, saņēmusi "Women of the Future" (Apvienotā Karaliste) balvu Mākslas un kultūras kategorijā. 2018. gada pavasarī  no karaliskās ģimenes rokām Aleksandra saņēma apbalvojumu "Officer of the Romanian Crown".

Balerīna Dezirē Balanteina (Désirée Ballantyne) dzimusi Toronto, Kanādā. Viņa mācījusies Karaliskajā Baleta skolā un Anglijas Nacionālajā baleta skolā. Kopš 2007. gada Dezirē ir Anglijas Nacionālā baleta soliste. Savas līdzšinējās karjeras laikā ir nodejojusi gandrīz visas klasiskā repertuāra galvenās lomas, kā arī strādājusi ar pasaules vadošajiem horeogrāfiem.

Pēc izrādes "Riekstkodis un es" pirmizrādes, kas ar milzīgiem panākumiem norisinājās Londonas prestižajā Barbikana centrā 2017. gada decembrī, mākslinieces ar šo izrādi devušās pasaules tūrē, uzstājoties Eiropā, Austrālijā, Arābu Emirātos un daudzviet citur, bet  31.janvārī plkst. 19.00 - arī Latvijā uz VEF Kultūras pils skatuves.

Izrādi organizē VEF Kultūras pils, atbalsta Rīgas domes Izglītības, Kultūras un Sporta departaments. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti