Panorāma

Paaugstina slieksni pašizolācijas prasībai

Panorāma

Eksperti: politiski iecelts galvenais redaktors apdraud mediju brīvību

Horeogrāfei Zinaīdai Zeltmatei – 100

Horeogrāfei Zinaīdai Zeltmatei - 100

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viņa bija viena no pirmajām dejotājām un deju skolotājām, kas pēckara Latvijā pirms vairāk nekā 70 gadiem sāka mācīt bērnus dejot. Plecus vienmēr turēt taisni un nostiept  pirkstgalus droši vien pat visu mūžu atcerējušies simtiem un tūkstošiem dejotāju, kam Zinaīda Zeltmate bija kas vairāk par skolotāju. Pedagoģei un horeogrāfei šodien aprit 100, un šovakar Vecrīgas ielu murdoņā izskanēja Zinaīdas Zeltmates izauklētā deju kolektīva “Dzintariņš” dejotāju soļi.

Tumšiem matiem un spridzīgām acīm jaunā dejotāja Zinaīda Zeltmate ap sevi vienmēr pulcēja mazākos dejotājus. Viņa bija pirmā, kas sāka mācīt dejot 2 un 3 gadus veciem bērniem.

1953. gadā tagadējā Mazajā ģildē Zinaīda Zeltmate izveidoja nu jau leģendāro “Dzintariņu”, kurā gribēja dejot gandrīz katrs mazs zēns un meitene. Taču pedagoģe un horeogrāfe bija ļoti prasīga un stingra, iekļūšanai “Dzintariņā” vienmēr bijis liels konkurss.

“Viņa ļoti mīlēja bērnus un dzīvi, nekā nesaprata no politikas, viņa bija absolūti tāds cilvēks, tāds bērns. Viņai viss likās gaišs, skaists, saulains, un tā bija viņas laime. Un vēl ļoti talantīgs cilvēks, otra tāda cilvēka nav,” atcerējās Zinaīdas Zeltmates meita, “Dzintariņa” bijusī vadītāja Olga Freiberga.

Zinaīda Zeltmate izveidojusi horeogrāfiju arī ap 300 dejām, un daudzas no tām kļuvušas par “Dzintariņa” un skolēnu deju svētku klasiku. Zeltmate “Dzintariņa” vadībā bija 40 gadus, pēc tam Zeltmates darbu turpināja viņas meita Olga Freiberga. Abas kopā viņas “Dzintariņam” atdevušas 65 gadus.

“Tie bija brīnišķīgi gadi, kolosāli bērni, kolosāli vecāki, kolosāli ceļojumi, kolosālas programmas, brīnišķīgs laiks, es esmu laimīgs cilvēks,” atzina Freiberga.

Zinaīda Zeltmate bija skolotāja ar lielo burtu un centās mīlestību uz dejošanu iemācīt ikvienam mazajam polkas lēcējam. Tas noteikti izdevies, jo “Dzintariņā” tagad dejo jau Zeltmates dejotāju mazbērni.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti