Rīta Panorāma

Intervija ar Tomu Pastoru

Rīta Panorāma

Intervija ar Intu Eizenbergu-Cērmani, Elīzu Hvanu un Lieni Ulbinu

"BūtNe" – spāņu mūzikas un dejas interpretācija

Horeogrāfe un dejotāja Ieva Kemlere iestudējusi Spānijas iedvesmotu programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Horeogrāfe un dejotāja Ieva Kemlere savu spāņu melodijām piepildīto programmu “BūtNe” fantazēja vairākus gadus.

Dejotājai pašai piemīt spāņu temperaments, un tā ir iespēja dejas un mūzikas valodā stāstīt par cilvēka iekšējo “es” un viņa vēlmi sasniegt ideālu. Emociju kopums tad arī atspoguļo Ievas Kemleres izfantazēto tēlu BūtNe.

Izstāstīt par ideālu esot tikpat sarežģīti, kā atbildēt, kas ir mīlestība, atklāj horeogrāfe un dejotāja Ieva Kemlere. Cilvēks dzīvo starp zemi un debesīm, puķēm un koku zariem. Viss krustojas – arī māksla un filozofija. Tāda iecerēta arī muzikālā interpretācija “BūtNe”.

Kā atklāj Kemlere, mēģinājuma procesu viņa arī pati ir izbaudījusi – arī mūziķi priekšnesumā ir ar viņu vienoti.

“Interesanti, ka iesākt ar ģitāru, jo spāņu mūzikā tā ir ļoti providents instruments, sevišķi klasiskā ģitāra ar neilona stīgām. Taču es, iespējams, vispār šajā koncertā nespēlēšu šādu ģitāru – vēl nav zināms,” saka ģitārists Kaspars Vizulis.

Spāņu sentimentāli ekspresīvās melodijas ar mīlas sāpju pilnajiem un nostalģiskajiem tekstiem atradis basģitārists un muzikālo ideju autors Reinis Ozoliņš, un tās kopā ar mūziķiem izdziedās Aija Vītoliņa.

Pati Ieva Kemlere kopā ar Ģirtu Bisenieku radīs dejas interpretācijas. “Šī būtne ir tā, kas top no iekšiņas līdz spāņu flamenko,” teic dejotāja.

“Šī nav tradicionāla spāņu mūzika, tā ir vairāk interpretācija. Esmu pieradusi izpildīt konkrētus skaņdarbus ar konkrētu formu un rāmī ieliktu dziesmu. Bet šis man ir pārdzīvojums,” neslēpj Aija Vītoliņa.

Katrs skatuves tērps ir pārdomāts kopā ar kostīmu mākslinieci Mairitu Lamberti, un dejotāja pati arī darinājusi tērpu detaļas.

Mūzikas un dejas interpretācija “BūtNe” pirmizrādi piedzīvos trešdien, 22. maijā mūzikas namā “Daile”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti