Horeogrāfe: Latvijā ir savdabīga domāšana laikmetīgajā mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā ir savdabīga un atšķirīga domāšana laikmetīgā mākslā, kas veidojas kā sintēze no ārzemēs un šeit gūtajām zināšanām un pieredzes. Tā, tuvojoties festivālam „Vides deja”, intervijā Latvijas Radio laikmetīgo deju Latvijā raksturoja festivāla idejas autore, horeogrāfe Lilija Lipora.

Festivāls „Vides deja” notiks jau trešo reizi un būs skatāms no 29.jūlija līdz 3.augustam Ropažos.

Festivālā būs skatāmas laikmetīgās dejas performances un, kā stāsta Lipora, organizētājiem ir zināmas idejas, ko gribētu izmantot dejās, tomēr daudz vietas tiks atvēlēts mākslinieku spontānai darbībai. Daudzās dejās strādās ne tikai profesionāļi, bet varēs iesaistīties arī skatītāji. Tas papildinās festivāla ideju par kustību dabā un vidē.

Veidojot festivālu, pirmajā gadā bija divi mērķi: decentralizēties no lielas pilsētas un laikmetīgo mākslu pienest klāt tuvāk cilvēkiem. „Jo skatītājs, dalībnieks, līdzjutējs var kļūt jebkurš cilvēks, kas iet garām,” atzīmēja Lipora.

Horeogrāfes skatījumā laikmetīgā deja aizvien vairāk ienāk Latvijā, turklāt tai ir savdabība. „Par laikmetīgās dejas klātbūtni valsts līmenī mēs tikai sapņojam, protams, bet tā izaugsme noteikti ir mums Latvijā. Un ja salīdzina to, ko es esmu no savas pieredzes redzējusi, tad ir, kur mums augt, ļoti daudz augt. Bet priecē tas, ka mums ir ļoti savdabīga domāšana, atšķirīga no citiem laikmetīgajā mākslā. Acīmredzot, vide mūs ietekmē, kāpēc mēs domājam savādāk un kāpēc mēs tieši tā domājam. Tur ir kaut kāda sinerģija ar tām zināšanām, ko aizbrauc uz ārzemēm un papildinās, šeit studē. Tas viss kopā rada savu skatījumu, sintēzi,” stāstīja horeogrāfe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti