Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Centrālās statistikas pārvaldes priekšnieci Aiju Žīguri

Rīta Panorāma

Intervija ar Kristapu Dambi un Robertu Jansonu

20. Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

«Homo Novus» skatītājiem jābūt gataviem arī neordināriem piedzīvojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

 

"Homo Novus" programmas kuratore, Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) direktore Gundega Laiviņa festivāla skatītājus aicinu ļauties pārdzīvojumam, ko piedāvā festivāla izrādes, nebaidīties un varbūt pat nebūt ne uz ko gatavam – atstāt mājās visus stereotipus un pieņēmumus par to, kādam jābūt teātrim, un būt gatavam arī neordināriem piedzīvojumiem.

Parādīt teātra daudzveidību pasaulē allaž bijis festivāla “Homo Novus” vadmotīvs. Savulaik Daugavpilī sāktā režisora Pētera Krilova iniciatīva apzināt tuvāko kaimiņvalstu teātra pasaulē notiekošo pāraugusi vienā no lielākajiem laikmetīgās skatuves mākslas festivāliem Baltijas reģionā, kas šogad svin 20 gadu jubileju. Tādēļ festivāla centrā, kā iepriekš jau vēstīts, šoreiz ir programma “Divdesmit”, atklāj Gundega Laiviņa.

“Domājot par to, kā atzīmēt šos 20 gadus, mēs diezgan spontāni, bet visi vienojāmies, ka gribam runāt par jaunību un pieaugšanu – par šo dzīves posmu, kad cilvēkam ir 16 – 20 gadu, kad viņš pieaug. Kaut kādā ziņā varam to attiecināt arī uz festivālu," stāsta Laiviņa.

Grūto un emocionāli spriego pusaudžu un pieaugšanas tēmu risinās gan pašmāju, gan ārvalstu režisoru projekti. Piemēram, Amsterdamas režisores Edītes Kaldoras izrādē “Bēdas” trīs jaunieši stāsta par piedzīvotu vardarbību, bet komanda no Kanādas ar vietējiem jauniešiem veido “Nakts gājienu ar tīņiem”, ko īstenojuši arī citviet Eiropā.

“Tā ir pastaiga, kurā skatītājus vedīs Zolitūdes apkaimes pusaudži. Viņi paši šo maršrutu izdomāja un parādīs, kāds šis rajons ir viņu acīm,” režisore Eva Veritija stāsta, kā pārgājiens notiks Rīgas apstākļos.

Tikšanās ar jauniešiem skatītājus gaida arī Elmāra Seņkova izrādē “Mii mii paaudze”. Lai gan pats savulaik strādājis skolā, trīsdesmitgadnieku paaudzes režisors secinājis, ka par šodienas jauniešiem zina maz. Izrāde veidota kā saruna ar pieciem vidusskolēniem, kas pieder pie teorētiķu apzīmogotās “Es es es paaudzes”.

“Man šī izrāde bija satikšanās, notikums un dialogs ar jaunu cilvēku. Tas bija pat negaidīti satraucoši, nezinu, kāpēc biju tā satraucies. Viņi arī. Bet mēs daudz runājām un viens, ko es iemācījos, - viņi man nodefinēja, kas ir “lohs”. Jo viņi neviens negrib būt lohi. Un no šī brīža mūsu saruna kļuva daudz brīvāka un interesantāka,” izrādes tapšanu ar smaidu atceras Seņkovs.

Katrā izrādē piedalīsies tikai pieci skatītāji, kas tiksies ar katru no jauniešiem.

Ļoti privātas tikšanās gaida arī Mārtiņa Eihes izrādē “Lasītava”, kur dažādi ļaudis vecumā no 13 līdz 88 gadiem lasīs savu pusaudža gadu dienasgrāmatu, tā personīgā ceļojumā cauri laikam atklājot pusaudža acīm skatīto pasauli teju gadsimta garumā. Senāko dienasgrāmatu no 1915.gada lasīs tās autora mazbērni, stāsta Mārtiņš Eihe.

“Šī likās laba iespēja paskatīties uz pusaudžiem ļoti dažādās paaudzēs," atzīst Eihe. "Principā izrāde būs mans sapņa piepildījums, jo aktieris ir viens pret vienu skatītāju un neviens cits pa vidu tur nemaisās. Aktieri ir īsti, dzīvi cilvēki, un tas ir dokumentāls piedzīvojums gan viņiem, gan skatītājiem.”

Festivāla “Homo Novus” izrādes notiks gan uz jau pierastām teātra skatuvēm, gan, piemēram, rūpnīcā “Energoremonts” un bijušajā tekstilfabrikā “Boļševička”, kur būs skatāma arī laikmetīgā deja un mākslinieka Voldemāra Johansona audiovizuālā instalācija „Slāpes”, kas ļaus neklātienē piedzīvot vētru okeānā.

“Homo Novus” programma šogad akcentē Eiropā populāro dokumentālo teātri, kas nereti iesaista neprofesionālus aktierus. Piemēram, franču izrādē “Viktora Igo avēnija 81” astoņi imigranti stāsta par izdzīvošanu un ceļu uz Eiropu. Bet skatītājiem jārēķinās ar teātri kā dzīvu mākslas formu, kas pieprasa arī skatītāja līdzdalību, saka Gundega Laiviņa.

“Teātris meklē jaunus formātus, jaunus sarunas veidus, lai nodibinātu pēc iespējas ciešākas attiecības un radītu pēc iespējas dziļāku un intīmāku pārdzīvojumu, ja tā var teikt. Bet tajā pašā laikā es aicinu patiešām ļauties tam, nebaidīties un varbūt pat nebūt ne uz ko gatavam – atstāt mājās visus stereotipus un pieņēmumus par to, kādam jābūt teātrim, un būt gatavam arī neordināriem piedzīvojumiem, kas, es ceru, varbūt paliks atmiņā,” aicina Laiviņa.

Jau vēstīts, ka festivāls “Homo Novus” sāksies piektdien, 4.septembrī, un turpināsies līdz 10.septembrim, piedāvājot vairāk nekā 20 teātra notikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti