Kultūra

Izstādes vasaras mistēriju un paēnas rāmuma noskaņās

Kultūra

Baltā nama 100.sezonas pirmā opera - Vāgnera «Klīstošais holandietis»

Tuvojas ikgadējais jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

«Homo Novus» piedāvājumā - dažādu mediju un žanru jaundarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīt Rīgā sāksies ikgadējais jaunā teātra festivāls „Homo Novus”, kas šoreiz piedāvās ļoti bagātīgu jaundarbu klāstu, kas tapuši starptautiskā sadarbībā. Festivāla vadmotīvs būs cilvēka un dabas attiecības visdažādākajos kontekstos, un lielākā daļa izrāžu būs skatāmas Pārdaugavā, ''Dirty Deal Teatro'' jaunajās telpās un Teātra muzejā. Kā allaž šajā festivālā – teātra mākslai nebūs striktu robežu, tā brīvi tiks sapludināta ar dažādiem citiem mākslas žanriem.

Festivāla uzmanības centrā šoreiz būs cilvēka un dabas attiecību tēma. Mākslinieki runās ne tikai par to, kā mēs redzam dabu un attiecamies pret to, bet arī mēģinās iztēloties, kā daba redz mūs.

Un par to būs stāsts jau festivāla atklāšanas izrādē – „Koku opera. Pilsēta”, kurā varēsim dzirdēt izrādes autoru versiju, ko koki mums teiktu, ja tiem būtu balss. Viena no izrādes veidotājām, komponiste Anna Ķirse stāsta, ka izrādes mērķis ir pievērst uzmanību koku nozīmībai pilsētasvidē:

„Mēs mēģinām iedomāties, ko koki vēlētos pateikt mums, un spēlējamies ar šo ideju. Būs trīs sitaminstrumentālisti un trīs dziedātāji, tiks pretstatītas divas balsis – augstākā balss, kas ir koloratūrsporāns un to izpildīs Jūlija Vasiļjeva, un zemākā balss – bass Zigmārs Grasis, kurš ir viens no zemākās balss īpašniekiem Latvijā, arī Agate Burkina – soprāns. Un tas ir vispār mīlas stāsts starp bērzu un egli, jo eglei patīk augt bērza ēnā, savukārt liepa ar to nav apmierināta, un kā jau ierasts – operas mēdz būt ļoti dramatiskas un tad notiek arī traģēdija operas beigās”.

Miniatūro – 15 minūtes garo - ''Koku operu'' izrādīs Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē, brīvā dabā starp Teātra muzeju un Uzvaras parku.

Ķengaragā savukārt būs skatāms Kristas Burānes jaunais kopdarbs ar zviedru un britu kolēģiem – izrāde „Noktirne”. Tā sāksies līdz ar saulrietu un turpināsies līdz vēlai naktij, kad tumsā ieskanēsies dažādas dabas balsis. Izrādē nebūs vārdu, tā runās ķermeniskā valodā, tieši tāpat kā tās būtnes, kas dzīvo mums visapkārt, bet par kurām mēs zinām ļoti maz.

„Mūsu mērķis ir tuvināt skatienu savvaļas dabai pilsētā un mēģināt ļaut skatītājam sajust to, kā varētu dzīvot vai kā varētu justies savvaļas būtnes pilsētā, kas ir vide, kas nav domāta viņām, bet kas ir agresīvi uzbūvējusies virsū viņu dabiskajam dzīves laukam. Izrāde daļēji būs pastaiga, daļēji tā notiks Ķengaraga Daugavas filiālbibliotēkā, daļēji vienā no Ķengaraga rajoniem netālu no veikala „Dole”. Tai ir trīs izteiktas daļas, kurā katrs no skatītājiem arī ņems aktīvu dalību,”  klāsta Krista Burāne.

Bijušajā Preses namā savukārt risināsies Māras Gaņģes un Kates Krolles kopīgi veidotā jaundarba „Liekā sekunde” pirmizrāde. Izrādē būs atsauce uz reālu lietu – lieko sekundi, ko ik pa pāris gadiem pievieno pulksteņa laikam, jo zemes rotācijas ātrums nesakrīt ar atomiskā pulksteņa precizitāti, taču tas vairāk tomēr būs simbols, lai runātu par mūsu attiecībām ar laiku dažādās nozīmēs, stāsta Kate Krolle:

„Tas ir vērsts uz laika plūdumu, laika atšķirībām, laika sajūtas pētīšanu. Tas arī ir tas, kas būtu noteikums skatītājiem – pievērst uzmanību tam, kā viņš kurā brīdī izrādes laikā pavada šo laiku, vai viņam liekas, ka laiks skrien vai ir iesaldēts. Katrā ziņā laiks tur būs ļoti klātesošs dažādās formās gan ļoti tiešās, gan metaforiskās”.

Izrādes norise bijušajā Preses namā arī labi sasaucas ar darba ideju par zūdošo un paliekošo un laika plūduma vērtībām – atzīst Kate Krolle.

Jaunu darbu festivālā piedāvās arī Viesturs Meikšāns, un tā būs oriģinālopera „Nezināmais nezināmais”, tapusi sadarbībā ar britu un vācu māksliniekiem; kā arī Elīna Lutce, kas rada dejas izrādi „Pārtapšanas telpas” sadarbībā ar islandiešu un somu horeogrāfiem.

Festivālam „Homo Novus” arī šoreiz būs raksturīga dažādu mediju saplūsme, un festivāls iekļaus arī instalāciju, ko bijušajā tekstilfabrikā „Boļševička” īsteno itāļu mākslinieks Džanmarija Tozati.

Instalācija ir daļa no lielāka projekta, kura laikā Tozati apceļo dažādas Eiropas pilsētas un mēģina tās pēc iespējas objektīvāk un patiesāk portretēt, lai atklātu, kas patiesībā slēpjas aiz ārēji nopulētās Eiropas fasādes:

„Man šķiet, tas ir mākslinieka pienākums - veidot portretu, nevis bildi, jo, kā zināms, bilde var būt ļoti mānīga. Tajā visbiežāk redzama seja ar meikapu, kas ļoti stipri atšķiras no patiesības. Labs portrets savukārt atspoguļo personas iekšējo būtību, un tas ir tas, ko es mēģinu darīt šajā projektā. Es apceļoju mūsu kontinentu un mēģinu atklāt tā patieso seju”.

Starptautiskais jaunā teātra festivāls „Homo Novus” sāksies ceturtdien, 6. septembrī, ilgs līdz 12.septembrim, piedāvājot kopumā 14 dažādus ar teātri saistītus projektus.

Festivāls galvenokārt apdzīvos tuvējo Pārdaugavu, un tā centrālā skatuve būs jaunās'' Dirty Deal Teatro'' telpas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti