Kultūra

Bārtas upē notiks naktsrīta klusuma koncerts «Ausma»

Kultūra

Vaļā vērs restaurēto Akuratera māju

"Homo Novus" aicina no jauna ieraudzīt valodu un saziņas prasmi

«Homo Novus» aicina no jauna ieraudzīt valodu un saziņas prasmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piedāvājot skatītājiem pilnīgi citādu teātra pieredzi nekā ierasts ikdienā, tieši pēc nedēļas Rīgā sāksies 13. Starptautiskais jaunā teātra festivāls „Homo Novus”. Jau vairāk nekā 20 gadu tā veidotāji radina skatītājus pie atšķirīgas teātra valodas, formas un tēmām, ko veido pašu autoru personiskā pieredze un viņiem aktuālie jautājumi ārpus klasiskās dramaturģijas. Šā gada „Homo Novus” caurviju tēma ir valoda un saziņa.

Starptautiskā jaunā teātra festivāla „Homo Novus” programma šogad ir īpaši blīva – deviņās dienās apmēram 30 izrāžu un lekciju. Tās īpaši festivālam veido gan pašmāju mākslinieki, gan viesi no citām zemēm. Uz Rīgu brauks arī vairāki šā brīža „lielie” vārdi laikmetīgajā teātrī, kā vācieši „Rimini Protokoll”, šveicietis Milo Rau un itālis Alesandro Šaroni.

„Mēs nesākam programmas veidošanu no vadmotīva, bet sākam no spēcīgas pieredzes. No izrādēm, ko redzam, braukājot apkārt, un kuras viena vai otra iemesla dēļ uzrunā tik ļoti, ka ir jāved uz Rīgu,” saka festivāla mākslinieciskā vadītāja Gundega Laiviņa. Tikai programmas tapšanas laikā izkristalizējies vienojošais motīvs – valoda un spēja sazināties vienam ar otru.

„Es pieļauju, ka laikmets šobrīd aizvien vairāk traucē normāli sarunāties dažādiem cilvēkiem savā starpā, un tāpēc šī programma mēģina runāt par to, ko nozīmē sarunāties vienam ar otru, kādā valodā mēs to darām, kam ir balsstiesības un kam nav. Tā ir balss, valoda, runa, uztvere, kas ir šī gada festivāla centrā,” norāda Laiviņa.

Piemēram, mākslinieku pāris Reinis un Krista Dzudzilo festivālam „Homo Novus” caur savu personisko pieredzi veidojuši izrādi „Patētiskā. Par redzamo valodu". Tajā skatītāji piedzīvos pilnu Pētera Čaikovska pēdējās, sestās simfonijas atskaņojumu un tās interpretāciju vizuālā un zīmju valodā. Bet dokumentālā teātra režisore Krista Burāne izrādē „Cietoksnis” runās par mediju valodu un tās veidotajiem cietokšņiem.

„„Cietoksnis” sākās no ļoti spēcīgas iekšējās sajūtas par bailēm par to, kas šobrīd notiek Latvijā un pasaulē kopumā. Par to, ka cilvēki ir ārkārtīgi noslēgušies viens no otra un ka masu mediju pasaule šo noslēgšanos tikai vairo. (..) Kā jau jebkura dokumentālā izrāde, kas sākotnēji ir pētījums, sākas ar vienu hipotēzi un pētījuma gaitā tā vai nu apstiprinās, vai tiek noliegta. Un šis bija tas gadījums, kad mūsu pieņēmums tika apgāzts. Parādījās pretējais – ka cilvēki šobrīd jau ir tik noguruši, ka viņi vienkārši atsakās lietot masu medijus,” secina režisore.

Kristas Burānes izrāde notiks Daugavgrīvas cietoksnī un ir veidota sadarbībā ar vietējiem iedzīvotājiem. Kā tas raksturīgi festivālam „Homo Novus”, skatītājiem jābūt gataviem kļūt par izrādes daļu.

„Tas ir ļoti grūti, bet arī ļoti īpaši. Tāpēc, ka es tagad jūtos kā bērni. Es esmu četri, nezinu, varbūt tagad pieci gadi,” latviski saka Ahilans Ratnamohans. Austrālijā audzis tamilu izcelsmes mākslinieks no Beļģijas, kurš kopš pavasara mācās latviešu valodu un kopā ar dramaturgu Matīsu Gricmani veido izrāžu sēriju „Valodas triloģija”.

„Es mēģināju būt perfektais latviešu migrants. Un tas ir ļoti kompleksi. Jā, es nezinu, vai tas ir iespējams… (..) Es esmu ļoti priecīgs būt šeit un gribu būt latviešu, bet es tagad nezinu, vai tas ir iespējams vai nē. Mēs redzēsim!”

Festivāla „Homo Novus” izrādes aptvers visu Rīgu – no Botāniskā dārza līdz Rīgas Kinostudijai un no TV torņa līdz Daugavgrīvai. Viena no izrādēm – „Remote Rīga” – sevi piesaka kā datorspēles pārcēlumu reālā telpā un laikā, piedāvājot gājienu no Matīsa kapiem līdz Vecrīgai austiņās skanošas balss pavadījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti