Hiroaki Umedas izrādes - japāņu avangards

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā turpinās laikmetīgās dejas festivāls „Laiks dejot”, kura uzmanības centrā šogad ir Japānas buto deja.

Festivālā viesojas izcili Japānas mākslinieki, un sestdien Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē skatītāji varēs vērot divas japāņu avangarda horeogrāfa Hiroaki Umedas izrādes.

Buto ir Japānā 20. gs. 50. gadu beigās radusies laikmetīgās dejas forma un avangarda māksla. Sākotnēji buto “ieroči” bija protests un provokācija, jo tās pamatlicēji Kazuo Ono un Tatsumi Hidžikata bija piedzīvojuši II pasaules karu un nācijas dziļāk cirsto rētu – atombumbu uzbrukumu uz Hirosimu un Nagasaki. Šodien buto ir izplatījies visur pasaulē un ieguvis dažādas sejas – tas ir pieskaitāms arī pie fiziskā vai kustību teātra un multidisciplinārās mākslas izpausmēm – no smalkuma līdz groteskai – no japāniskā teātra līdz postmodernismam.

„Hiroaki Umeda ir viens no šī brīža avangarda māksliniekiem, kas apvieno laikmetīgo deju un videoinstalācijas. Viņš ar to šobrīd ir ļoti populārs Eiropā un pasaulē. Viņa priekšnesumā ir ļoti daudz fizikalitātes, tehnisko prasmju ļoti augstā līmenī. Un būs ļoti interesanti redzēt, kā tas tiks savienots tiešā klātienē ar video. Un kāda vispār būs šīs izrādes enerģētika,” stāsta viena no festivāla rīkotājām, buto dejas speciāliste Latvijā - Simona Orinska.

„Laiks dejot” šobrīd ir vērienīgākais laikmetīgās dejas pasākums Latvijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti