Kultūras rondo

Ziemassvētku noskaņas mūzikā aicina izbaudīt festivāls "Eiropas Ziemassvētki"

Kultūras rondo

Ieskats festivāla "Prozas lasījumi" notikumos

Aktieris Edgars Liepiņš - komiķis ar traģisko piesitienu

Gundars Āboliņš: Aktieris Edgars Liepiņš bija komiķis ar traģisko piesitienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

„Vajag tik rakt!” – ar šo teicienu sevi un citus mīlēja uzmundrināt Edgars Liepiņš (1928–1995), aktieris un dziedātājs. 17. decembrī viņš svinētu savu 90 gadu jubileju.

“Komiķis ar traģisko piesitienu,” tā Edgaru Liepiņu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” raksturo aktieris Gundars Āboliņš.

“Tie, kas bijuši blakus Edgaram, sapratuši, ka augsta prasību uzstādīšana sev un kolēģiem ir viņam tipiska iezīme. Visam ir jābūt pēc labākās sirdsapziņas izdarītam,” piebilst Edgara Liepiņa dēls Kristaps Liepiņš.

Kristaps Liepiņš norāda, ka Edgars daudzreiz uzsvēris, ka viņam bijis svarīgi arī autorprogrammas veidojot ne tikai smīdināt, bet arī likt aizdomāties.

“Tas tika pasniegts, lai skan smiekli, tad cilvēki saprot, ka te jau nav jāsmejas, pat būtu jāraud, tad atkal ir pavērsiens un visi var smieties,” skaidro Kristaps Liepiņš.

Āboliņš atminas, ka Edgars Liepiņš lasījis fragmentus priekšā kolēģiem no savām topošajām programmām.

“Nāca pie mums ar kladītēm, burtnīciņām, lasīja un pārbaudīja, vai būs tas kūlenis, vai smieklīgais kļūs par to, lai cilvēks aizdomātos,” bilst Āboliņš.

Āboliņš arī uzskata, ka Edgaram Liepiņam bija fenomenālas darba spējas. 

“Man liekas, viņš 26 stundas strādāja, viņš neatslēdzās pat naktī. Šodien reti kurš tā strādā, varbūt Vilis Daudziņš. Viņš strādā nepārtraukti, man šķiet,” tā Āboliņš.

“Kad pārcēlās uz mūža nogales dzīvokli, vienalga kurā laikā aizej pie viņa, viņš strādāja, apkrāvies ar mapēm, veciem avīžu izgriezumiem, grāmatām. Gāja cauri tam visam, pierakstīja,” papildina Kristaps Liepiņš.

Āboliņš stāsta, ka viņa tēvs [Tālivaldis Āboliņš] un māte [Vera Singajevska] bijuši tuvi draugi ar Edgaru Liepiņu un ģimenē viņš saukts par Edžu.

“Vienu brīdi dzīvojām vienā kvartālā. Pa mūsu logu varēja redzēt viņa istabas logu,” atminas Āboliņš.

Runājot par lomām, Āboltiņš norāda, ka lielākā viņa virsotne bija Tils Pūcesspieģelis.

Par Edgaru Liepiņu ir izdotas arī vairākas grāmatas, Kristaps Liepiņš veidojis video arhīvu. Diemžēl daudz materiālu ir gājis zudībā

“Pēdējos dzīves gados Edgaram bija pašlikvidēšanās, daudz aizlaida krāsnī, tika dedzināts viss, un viņam nevarēja iebilst. (..) Viņš bija pieradis būt viens aktieris uz savas skatuves,” uzskata Kristaps Liepiņš.

“Kā partneris arī deva uz skatuves, kā partneris nebija solists, uz skatuves deva un gaidīja pretī. Enerģijas apmaiņa bija laba,” piebilst Āboliņš.

Atminoties aktieri Edgaru Liepiņu 90.dzimšanas dienā, Rīgā jau aizvadīts viņam veltīts koncerts. Janvārī koncerti notiks arī Alūksnē, Rēzeknē, Cēsīs, Nīgrandē un Līvānos. Koncertos piedalīsies komponisti Mārtiņš Brauns un Juris Kulakovs, grupa "Ārprāts '88" (Valdis Muktupāvels, Juris Sējāns, Leons Sējāns), aktieri Gunārs Placēns un Edgars Pujāts, dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels, Olga Stupiņa, Inta Gudovska, Anita Levša. Skanēs dziesmas no koncertprogrammām, kas tapušas sadarbībā ar komponistiem Raimondu Paulu, Mārtiņu Braunu, Juri Kulakovu, un arī paša Edgara Liepiņa sarakstītās dziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti