Guna Zariņa, protestējot pret Krievijas agresiju, atsakās spēlēt Mēdeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa nosūtījusi „Gogoļa centram” Maskavā vēstuli, kurā izsaka protestu pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā un iejaukšanos neatkarīgas valsts iekšējās lietās, līdz ar to aktrise atteikusies spēlēt titullomu Vladislava Nastavševa iestudējumā „Mēdeja”.

„Gogoļa centra” mājas lapā, atceļot „Mēdejas” izrāde no 11. līdz 14.martam, publicēta aktrises Gunas Zariņas vēstule:

Es, Guna Zariņa, protestēju pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainas teritorijā un iejaukšanos suverēnas valsts iekšējās lietā. [seko citāts no „Mēdejas”] Mūzas klusē. Uz tikšanos pēc kara!”

Plašu komentāru par latviešu mākslinieku pozīciju savā "Facebook.com" lapā uzrakstījis „Gogoļa centra” mākslinieciskais vadītājs, režisors Kirils Serebreņņikovs. Cita starpā Serebreņņikovs pauž nožēlu par politiķu triumfu un to, ka mainījušās iepriekš labās attiecības ar latviešu teātriem.

 

 

 

Tagad viņi neatbrauks pie mums, mēs neaizbrauksim pie viņiem. Un kas sanāk? (..) Politiķi gavilē, pasaule pakļaujas viņu fantāzijām, noguļas viņiem ērtā pozē,” raksta Serebreņņikovs.

Kā vēstīts, bez Jaunā Rīgas teātra viesizrāžu atcelšanas Krievijā līdzīgu lūgumu pauduši daži Nacionālā teātra izrādes ''Vecene'' aktieri. Teātra direktors tiksies ar aktieriem 10.martā.

Aicinājumu Kultūras ministrijai paust oficiālu viedokli jautājumā par Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā publiski paudis Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Savukārt Nacionālā teātra izrādes „Vecene” aktieri, kuriem paredzētas izrādes Gogoļa centrā Krievijā, lūdza atlikt plānotās viesizrādes, taču Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis lēmumu pieņems visdrīzākajā laikā, ņemot vērā situācijas tālāku attīstību.

Kultūras ministrija piektdien, 7.martā, paziņoja, ka politiskā līmenī neiejauksies mākslas procesos un kultūras cilvēkiem nenorādīs tikai vienu iespējamo rīcības modeli, proti, viesoties ar izrādēm un citiem kultūras pasākumiem Krievijā vai boikotēt.

Diskusiju par attieksmes paušanu pret Krievijas agresiju pret Ukrainu un mākslinieku pozīcijas nozīmi izraisīja režisora Viestura Kairiša uzstāšanās „Lielās mūzikas balvas 2013” pasniegšanas ceremonijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti