Rīta Panorāma

Intervija ar Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāju Līgu Kozlovsku

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Cilvēki ārpus sabiedrības likumiem izrādē "Jeruzaleme"

Grozas-Ķiberes iestudētā «Jeruzaleme» – uzdrošināšanās veidot stāstu par cilvēku ārpus likuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Skaidrojot izvēli uz Dailes teātra Lielās zāles skatuves iestudēt Džeza Batervērta lugu “Jeruzaleme”, režisore Laura Groza-Ķibere norāda, ka tā ir viņas kārtējā uzdrošināšanās veidot stāstu par cilvēku ārpus likuma, par cilvēku, kas ir pret likumu un dzīvo pēc saviem likumiem, kuram ir sava republika. Šis cilvēks konfliktē ar sistēmu.

“Tie tīneidžeri dabū savu amfetamīnu. Bet domāju, ka pievelk tā maģija. Citādāk nav jēgas spēlēt šo izrādi, jo tas ir par narkomāniem un dzērājiem. Tā ir kaut kāda cita pasaule, mītiskā pasaule pie viņu busiņa mežā, uz kurieni tie sīkie velkas,” saka Juris Žagars, kurš izrādē tēlo Džoniju “Ērgli” Baironu.

Dailes teātra jaunajā iestudējumā aktieris Juris Žagars ieguvisi neparastu lomu, arī vizuāli – viņš ir ekscentrisks dzīves baudītājs Džonijs “Ērglis” Bairons, fantastisko stāstu stāstītājs. Ap viņa dīvaino pasauli līp jaunie.

“Viņš kādreiz bija slavens motobraucējs, rādīja trikus, bija kaskadieris. Kādreiz viņš ir bijis zvaigzne. Pēdējos 20 gadus viņš dzīvo savā busiņā mežā, jo viņam aizliedza darīt to, kas bija viņa vienīgā kaisle, adrenalīna avots,” stāsta Žagars.

Džonija neparastā pasaule – busiņš – pievelk tos, kuri citur nav bijuši vajadzīgi, nesaprastos, tos, kuri nevēlas dzīvot pēc pareizajiem likumiem.

“Šī viņiem ir drošības sala, kur viņi visi sanāk kopā. Viņi viens otru saprot. Galvenais, kas viņus saprot, ir Džonijs, kurš ar viņiem apietas kā ar cilvēkiem, runā kā ar pieaugušajiem, stāsta brīnišķīgus stāstus. Viņi tiem stāstiem tic, tāpēc ka nekur nekas cits tāds viņiem nenotiek,” stāsta Dainis Grūbe, kurš izrādē tēlo Lī.

Režisori Lauru Grozu-Ķiberi lugā saistījusi iespēja rādīt brīvus cilvēkus, kuri nedzīvo saskaņā ar sabiedrības likumiem. “Viņš ir ideālists, kurš tic, ka būs spēcīgāks par sistēmu. Bet, kā mēs zinām, tā nekad nenotiek. Diemžēl sistēma vienmēr izrādās spēcīgāka par indivīdu. Bet tas, kas man viņā simtaptizē, visos maņos varoņos, ir tas, ka viņš ir klajš ideālIsts un labāk ies nāvē, nekā nodos savus ideālus,” saka režisore.

Aktieru kompānijā iepludināti arī cīņas sportisti, spēkavīrI, dīdžejI. “Šeit ir ballīte, un kura ballīte mūsdienās notiek bez laba dīdžeja, kas rūpējas par visas ballīšu sabiedrības labsajūtas?” vaicā  Groza-Ķibere.

Režisore Laura Groza-Ķibere radošajā komandā strādā kopā ar scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kostīmu mākslinieci Kristīni Pasternaku, komponistu Kārli Auzānu, video mākslinieku -8, kustību konsultantu Sergeju Fjodorovu, muzikālā noformējuma autoru DJ Raiti un gaismu mākslinieku Jevgeņiju Vinogradovu. Lugu no angļu valodas tulkojis Jānis Elsbergs.

Drāmas “Jeruzaleme” pirmizrāde paredzēta 26.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti