«Glāzītē bija kaut kas, kas mani izslēdza.» Jūdze režisora kurpēs – ieskaties «Homo Novus» izrādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Tajā glāzītē bija, acīmredzot, kaut kas, kas mani vienkārši izslēdza. Attapos, ka esmu kaut kur Tērbatas ielas galā, pie Ministru kabineta, ka mani nes, cilā kā lupatu. Neko tajā brīdī pat nedomāju. Jutu, ka mani nesa lieli, stipri cilvēki. [..] Tu attopies augstceltnē Rīgas centrā, tev pazib gar acīm lifts. [..] Par to, kas ar mani tur notika, sāku domāt tikai pēc kāda laika, un nosolījos sev, ka šo stāstu neviens nekad dzīvē neuzzinās,” stāsta režisors, divdesmitgadnieks Linards, reflektējot par izvarošanas pieredzes traumu.

Linarda kurpju izmērs ir 43, un viņa stāsts ir viens no tiem, ko var dzirdēt starptautiskā jaunā teātra festivāla “Homo Novus” izrādē “Jūdze manās kurpēs”.

Visu Linarda stāstu noklausies šeit:

Linards
00:00 / 07:21
Lejuplādēt

Turpināt ceļu cita kurpēs var, noklausoties bezpajumtnieka-bibliofila IVKAS stāstu šeit un frizētavas īpašnieces stāstu par savu pieredzi ar vīru jau 12 gadus mēģinot ieņemt bērnu šeit.

Jūdze manās kurpēs

2015. gadā britu režisore un kuratore, vairāku vērienīgu pilsētvides uzvedumu autore Klēra Petija dibināja muzeju, lai pētītu empātijas spēju mainīt ne tikai mūsu personīgās attiecības, bet risināt arī globālas problēmas – aizspriedumus, konfliktus un nevienlīdzību.

Ko nozīmē būt karagūsteknim, seksa industrijas darbiniekam, ogļracim vai bēglim? Kā tas ir – atkal iemīlēties astoņdesmit gadu vecumā? “Empātijas muzeja” projekts “Jūdze manās kurpēs” ir ceļojošs apavu veikals, kas aicina burtiski iekāpt otra kurpēs un noiet vienu jūdzi, klausoties kurpju īpašnieka dzīves stāstu.

Kolekcijā ir vairāk nekā 250 apavu pāru un stāstu no visas pasaules, kas aizved fiziskā empātijas ceļojumā.

Izrādes “Jūdze manās kurpēs” stāsti būs dzirdami arī Rīgā, un stāstu kolekcijai pievienoti arī desmit kurpju pāri un stāsti no Latvijas, kurus atradusi un ierakstījusi kino režisore Adriāna Roze.

Festivāla “Homo Novus” programmā izrādi “Jūdze manās kurpēs” bez maksas var piedzīvot no 1. līdz 10. septembrim galerijā “Alma”.

"Jūdze manās kurpēs"
"Jūdze manās kurpēs"

Par māksliniecēm

Klēra Petija ir britu režisore, empātijai kā praksei veltītu mākslas projektu kopas “Empātijas muzejs” autore un kuratore. Klēra rada īpašas sociālas salas publiskajā telpā, kur pulcēt dažādus cilvēkus sarunām un svinēšanai. Klēra ir vairāku augsti novērtētu projektu un pilsētvides iniciatīvu autore, kuru centrā vienmēr bijusi izrādes estētika – sadarbībā ar ''Southbank'' centru Londonā viņa īstenoja piecus gadus ilgu projektu ''Museum Of'', kopā ar Jaunās Ekonomikas fondu veidoja iniciatīvu “Ministrija, kas mēģina kaut ko darīt lietas labā”, katru gadu Temzas festivāla laikā notiek Klēras režisētās “Dzīres uz tilta”. Šobrīd Klēra ir viena no kolektīva ''Edible Utopia'' dalībniecēm – pie Somerseta nama Londonā viņi veido urbāno saimniecību.

Latvijas stāstu producente Adriāna Roze ir dokumentālā kino, spēlfilmu un mūzikas video režisore, kuras darbos atkārtojas individuālās un kolektīvās apziņas mijiedarbības tēma. Viņas niansēto vizuālo valodu iedvesmojusi mūzikas un kustības estētika. Režisores darbi ir guvuši atzinību pašmāju un starptautiskos kino forumos. Dokumentālā filma “Rīgas kungi” (2015) ieguva Latvijas nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” trīs kategorijās, savukārt kinorežijas mģistrantūras diplomfilma “Kolektīvs.ES” (2018) ir demonstrēta un apbalvota gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Audiostāsta autore ir Adriāna Roze, skaņas miksa un režijas konsultants – Ģirts Bišs, producenti – Dārta Ceriņa, Latvijas Jaunā teātra institūts, un Arts Admin. Koncepts un kopdarbs radīts ciešā sadarbībā ar Petiju un “Empātijas muzeju”.

Stāstu kolekcija pieejama “Empātijas muzeja” mājaslapā.

"Homo Novus"

No 28. augusta līdz 10. septembrim Rīgā un Cēsīs notiks starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”, kura programmas centrā ir laiks, telpa un kopradīšana kā laikmetīgā teātra pamatprincipi. Kaut radītas ļoti īsā laikā, visas programmā iekļautās izrādes runā par sarežģītiem un noklusētiem jautājumiem, pārstāvot māksliniekus ne vien no Latvijas, bet arī no Lielbritānijas, Honkongas, Itālijas, Norvēģijas un Čīles. Visi festivāla notikumi šogad ir bez maksas un noritēs, ievērojot pulcēšanās noteikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti