Kultūras ziņas

Franču fotogrāfs grib šķērsot Latviju

Kultūras ziņas

Anitai Garančai jubileja

Pasaka ar laimīgām beigām Valmieras teātrī

Ģirts Ēcis Valmieras teātrī iestudē pasaku «Ziema zem galda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valmieras drāmas teātra Mazajā zālē 7.februārī notiks pirmizrāde Rolāna Topora lugai „Ziema zem galda” (L'hiver sous la table), ko iestudējis Ģirts Ēcis. Šī ir režisora debija Valmieras teātrī, lsm.lv pavēstīja teātra pārstāvji.

Šī ir luga, kur aktieriem izspēlēties,” saka režisors Ģirts Ēcis. „Tās vēstījums ir pozitīvs, beigas – labas, ne velti mēs to nosaucām par pasaku, jo dzīvē jau viss tā droši vien nebeigtos.”

Rolāns Topors (1938–1997) ir franču mākslinieks ar Polijas ebreju saknēm. Viņa daiļrade aptver visdažādākās jomas, sākot ar karikatūrām un grafikām, beidzot ar kino lomām un dziesmām. Visās jomās strādājot, viņš radījis neparastus, sirreālus tēlus: vienā no viņa grafikām cilvēks aiz padusēm tiek izcelts no zemes kā koks – ar visām saknēm. Šis sakņu, identitātes, pašapzināšanās motīvs ir raksturīgs teju visai Topora daiļradei.

60.gadu vidū tapušajā lugā „Ziema zem galda” tas risināts liriskā, gandrīz vai maigā veidā. Luga ir stāsts par talantīgu kurpnieku Dragomiru (Māris Bezmers), kurš Parīzē spēj atļauties mitekli tikai zem galda, un pēc laiciņa viņam pievienojas brālēns Gricka (Kārlis Neimanis) – vijolnieks. Tieši tur, raugoties uz saimnieces Florānsas (Māra Mennika) jaukajām kājiņām, top kurpju modeļi un mūzika… un rodas jūtas.

Lai arī luga tapusi sen, tā ir visnotaļ piemērota šodienai,” uzskata Ģirts Ēcis. „Tā taču ir par emigrāciju! Cik daudz nav latviešu, kas aizbraukuši, un kaut kur Rietumos būtībā arī dzīvo „zem galda”.

"Tas ir arī stāsts par austrumeiropiešiem, kuri vēl nav kļuvuši par bezdzimuma būtnēm, un ir pārsteigums rietumniekiem. Dragomirs un Gricka ir divi jauni čaļi, kas devušies nevis ekonomiskajā emigrācijā, lai nomaksātu kredītus, bet – lai kaut ko tur iemācītos," turpina režisors. "Viņi ir mākslinieki, un arī tāpēc patīk sievietēm.”

Lugas žanrs – pasaka pieaugušajiem. Izrādes mākslinieks ir Reinis Suhanovs, komponists – Jēkabs Nīmanis, izrādē spēlē aktieri Māra Mennika, Māris Bezmers, Kārlis Neimanis, Inga Siliņa un Imants Strads.

Rolāna Topora pazīstamāko romānu „Īrnieks” (Tenant) ekranizējis cits slavens poļu ebrejs – Romāns Polaņskis, bet viņš pats spēlējis ievērojamā režisora Vernera Hercoga filmā „Nosferatu”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti