Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Aigaru Fadejevu

Ģertrūdes ielas teātris sāk sezonu ar izrādi "Vilka melanholija"

Ģertrūdes ielas teātris sezonu sāk ar «konferenci Livonijā par vilkaču jautājumiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 5.augustā, Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāms jaunās režisores Kristīnes Vītolas darbs "Vilka melanholija", kam dots apakšvirsraksts "konference Livonijā par vilkaču jautājumu". Izrāde tapusi, iedvesmojoties no latviešu folklorista, filologa un literāta Kārļa Strauberga 20.gadsimta 30.gados apkopotām vēsturiski dokumentētām liecībām par 16. un 17.gadsimta tagadējās Latvijas teritorijā notikušām vilkaču un raganu prāvām, par tā laika ārvalstu un vietējo garīdznieku savstarpējo polemiku.

Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados latviešu folkloras pētnieks Kārlis Straubergs apkopoja mītus un leģendas par vilkačiem. 2016.gadā jaunā režisore Kristīne Vītola uz tā pamata radījusi iestudējumu. Pieci zinātnieki sapulcējas konferencē, un neviens no viņiem nešaubās par vilkaču eksistenci. Atliek tikai izdomāt, ko ar tiem darīt un, protams, kā labās konferenču tradīcijās pavadīt laiku. 

Šis miksētais vēsturē balstītā un izdomātā savienojums, ikdienišķā un absurdā sajaukums rada izrādes bezlaika-beztelpas atmosfēru un veido tās personisko mitoloģisko kompozīciju.

“Vēsturiskais materiāls ir kā pasaka, ko esam ielikuši materiālā, kas papildina konferences notikumu, kur kāda cilvēku grupa ir atbraukusi nepazīstamā vietā un apspriež, paliek pa nakti un no tā veidojas divu dienu piedzīvojums,” stāsta Vītola.

Kādā Livonijas ciematā notiekošās konferences ietvaros ir sapulcējušies vairāku nozaru speciālisti, zinātnieki, lai katrs no savas perspektīvas spriestu par tik aktuālo vilkaču jautājumu. Konferencei ritot, izklāstot savas pārdomas, idejas un piedāvājot iespējamos problēmas risinājumus, tās dalībnieki piedzīvo gan dīvainu, gan pavisam ikdienišķu notikumu virkni.

Šo notikumu sajaukums mijiedarbībā ar pēc grūti saprotamiem principiem pastāvošo, nekurienei līdzīgo vietējo vidi un kārtību, liek konferences viesiem sajust kādas citādas blakus pastāvošas realitātes iespējamību un līdz ar to viņu pašu līdz šim pietiekami komfortabli uztvertās realitātes nepastāvīgo dabu.

Apjaustais šīs nesaprotamās un nenoformulētās dimensijas pārākums liek viņiem apjukt un sajust skumjas. Skumjas, kuras ir šīs pasaules sastāvdaļa, ir mierinošas, kad kāds sajūt savas esības galīgumu un tajā pašā mirklī apjauš arī piederību bezgalīgajam.

Teātra skatītāji līdz šim Kristīni Vītolu pazina kā scenogrāfi un kostīmu mākslinieci. Šis ir mākslinieces debijas darbs uz lielās skatuves. 

Izrādes autore nenosauc tās žanru. Vai tā ir ironija par vilkačiem, zinātniekiem vai konferencēm? Un vai tā vispār ir ironija? 

Režija, telpa, kostīmi: Kristīne Vītola; lomās Armands Berģis, Artis Drozdovs, Normunds Griestiņš, Ivars Krasts, Jānis Kronis, Edgars Samītis, Jānis Sniķers un Kristīne Vītola. Gaismu mākslinieks: Jānis Sniķers. Pirmizrāde 5.augustā pl.19, nākamā
izrāde 9.augustā pl.19.

Biļetes uz šo un citām Ģertrūdes ielas teātra izrādēm iespējams iegādāties, izmantojot jauno biļešu tirdzniecības sistēmu: biletes.git.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti