Ģertrūdes ielas teātrī viesosies izrāde no Tartu Jaunā teātra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Decembrī Ģertrūdes ielas teātrī viesosies izrāde no Tartu Jaunā teātra. Iestudējums "Lood" Renātes Kērdas (Renate Keerd) režijā būs skatāms igauņu valodā ar subtitriem angļu (14. decembrī) un latviešu valodā (15. decembrī), informēja Ģertrūdes ielas teātra pārstāvji.

Izrāde "Lood" ir iestudējums, kas aicina atbrīvot iekšējo dzīvnieku un palaist to mežonīgā pastaigā pa telpu. Ģetrūdes ielas teātrī atzīmēja, ka"Renātes Kērdas iestudējumu centrā vienmēr ir cilvēki, negaidītas transformācijas un metamorfozes, kas atspoguļo dzīvi visā tās absurdumā. Un arī šoreiz nav citādi. Iestudējums "Lood" pievēršas dažādiem ikdienišķības aspektiem, meklējot un atveidojot neizsmeļamo poēziju, ko piedāvā ikdiena."

Vārdam "lood" igauņu valodā ir dažādas nozīmes – "stāsti" un "gara līmenis". Kritiķe Poima Kama (Põim Kama) laikrakstam "Eesti Ekspress" raksta: "Izrādes nosaukums "Lood" vienlaikus attiecas uz visiem neizstāstītajiem stāstiem, kā arī uz izmisīgo rakņāšanos pa dzīves instrumentu kasti, lai atrastu kaut ko, kas atkal visu sakārtotu. Nebeidzamie līdzsvara meklējumi šajā vispārīgajā nenoteiktībā, balansējot uz diplomātijas un neprāta ass, — tas viss norisinās skatītāju priekšā, kā smalks un trausls aparāts, kura zobrati nežēlīgi slīpē ikdienu."

Renātes Kērdas iestudējumi tiek raksturoti kā pozitīvi, rotaļīgi un metafiziski, piedāvājot jūtīgu, asprātīgu un mākslinieciski unikālu skatījumu uz sociālām parādībām un procesiem. Viņas iestudējumi ir izrādīti daudzos teātra un laikmetīgās dejas festivālos Eiropā, Skandināvijā un Āzijā. 2012. gadā viņa nodibināja savu fiziskā teātra kompāniju – "Kompanii Nii", kuras pirmā izrāde "Pung" tika izrādīta arī Rīgā, Ģertrūdes ielas teātrī. 2016. gadā nominēta kā Gada kustību māksliniece Latvijas teātra balvai "Spēlmaņu nakts" par darbu pie izrādes "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī. Papildus darbam savā teātra kompānijā viņa veido izrādes citos Igaunijas teātros. Gadu gaitā Renātes Kērdas iestudējumi ieguvuši dažādas teātra balvas un nominācijas gan Igaunijā, gan ārvalstīs. 2018. gadā viņa ieguvusi Igaunijas Kultūras fonda Lielo balvu skatuves mākslu jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti