Ģertrūdes ielas teātrī top monologs «Redze ir maņa, kuru mirstošs cilvēks zaudē pirmo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

8.aprīlī pirmizrādi Ģertrūdes ielas teātrī piedzīvos darbs "Redze ir maņa, kuru mirstošs cilvēks zaudē pirmo", kas ir Tima Etčelsa (Lielbritānija) radītā monologa - apziņas plūsmas vienam aktierim - latviskā versija. Izrādes režisors ir Mārtiņš Eihe, bet izpildītājs - aktieris Leons Leščinskis.

Izrāde balstās uz tekstu, ko veido aprakstoši teikumi par pasaules lietu kārtību asociatīvā ķēdē. Tā ir atgriešanās pie pirmsākuma. Tā ir enciklopēdija, ko sastādījuši neprofesionāļi un dzeja bez atskaņām, tas ir darbs, kurā savienojas absurds un šausmas, apziņai mēģinot un nespējot uztvert un aprakstīt to, ko tā sastop. Tā dod iespēju katram skatītājam aizdomāties par ikdienas norisēm, dzīves jēgas meklējumiem un atminēties lietu pirmsākumus.

Tims Etčelss (1962) ir ietekmīgās britu eksperimentālā teātra kompānijas "Forced Entertainment" dibinātājs un mākslinieciskais līderis. Līdztekus darbam ar "Forced Entertainment" Etčelss veido izrādes dažādiem māksliniekiem un medijiem, kā arī raksta par performanci un laikmetīgo kultūru.

Etčelss saka, ka katrā viņa darbā kaut kas notiek - ir tikšanās, process, darba un skatītāja dinamisko attiecību izpēte. Lielākoties viņa darbu centrā izvirzās jautājums par valodas un kultūras sistēmām un noteikumiem, kā šīs sistēmas reizē ierobežo un attīsta. Tāpat Etčelsa darbiem raksturīgs, ka tie ir reizē sakārtoti un izjaukti. Procesi - atklāšana un slēpšana, konstrukcija un dekonstrukcija, parādīšanās un pazušana - ir to pašā pamatā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti