Ģertrūdes ielas teātrī tapusi režisores Martas Elīnas Martinsones traģikomēdija «Stiklotā svētnīca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

12. septembrī Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) pirmizrādi piedzīvos režisores Martas Elīnas Martinsones un dramaturģes Anetes Konstes traģikomēdija "Stiklotā svētnīca", ko pašas autores dēvē par "stāstiem par mammām", informēja izrādes veidotāji.

Izrādes centrā ir trīs aktieri un režisora asistente, kuri satiekas nevalstiskajā teātrī, lai iestudētu pasaules dramaturģijas klasiku – Tenesija Viljamsa lugu "Stikla zvērnīca". Taču režisors kavē mēģinājumus, aktieru neapmierinātība pieaug, un visiem iesaistītajiem ir neatrisinātas problēmas ar viņu mammām. Izrāde ir veidota kā situāciju komēdija ar muzikālām intermēdijām, cenšoties par sāpīgām tēmām runāt ar pašironiju, uzsvēra izrādes veidotāji.

Lugas autores ir dramaturģe Anete Konste un režisore Marta Elīna Martinsone. Ideja autorēm radusies, cenšoties atšķetināt jautājumu, kāpēc meitām ar mātēm reizēm ir tik grūti saprasties. "Divi pasaulē tuvākie cilvēki it kā ļoti grib viens otram tuvoties, bet tas nez kāpēc izvēršas emocionālā sprādzienā. Atspēriens izrādei bijusi arī Tenesija Viljamsa dzīve un dramaturģija, kurā attiecības ar māti tiek risinātas intensīvi un nepastarpināti," norādīts izrādes pieteikumā.

"Mums likās, ka ir diezgan daudz mākslas darbu, kuros parādās mātes un dēla attiecības, bet mātes un meitas īpašā un reizē sarežģītā saikne ir atstāta novārtā. Tā kā savā ziņā šis ir veltījums visām Latvijas mātēm un meitām. Bet, protams, neiztikām arī bez dēliem, tēviem un mīlas mokām," atklāja Anete Konste.

Izrādē iekļautas arī ironiskas atsauces uz Latvijas mūsdienu teātra vidi un traģikomiski muzikāli priekšnesumi, kas vairākiem izrādes aktieriem bija pirmā pieredze ar muzikālo teātri.

"Izrāde ir arī kā teātris teātrī – skatītājiem būs iespēja piedzīvot mēģinājumu procesa ciklu, kas sāksies ar katastrofu un beigsies ar vieglu pacēlumu. Turklāt teātra mēģinājumu telpas un smēķētavas bieži vien kļūst par tādu kā grēksūdzes telpu, kur tiek apspriestas ļoti intīmas tēmas. Man arī ir sens sapnis iestudēt mūziklu, un šajā izrādē man to nav izdevies noslēpt," pastāstīja režisore Marta Elīna Martinsone.

Izrādē "Stiklotā svētnīca" spēlē aktieri Anta Aizupe, Daiga Kažociņa, Inese Pudža un Edgars Samītis. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Ieva Kauliņa, mūzikas autors – Māris Butlers, horeogrāfe – Katrīna Albuže, gaismu māksliniece – Jūlija Bondarenko, producentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa ("Story Hub").

Izrādes "Stiklotā svētnīca" mēģinājumu process tika uzsākts jau 2020. gadā K.K. fon Stricka villā sadarbībā ar "Willa teātri", taču pandēmijas ierobežojumu dēļ publiskā pirmizrāde tika iesaldēta uz diviem gadiem. Šī gada rudens sezonā izrāde ir pārcēlusies uz Ģertrūdes ielas teātri. "Stiklotā svētnīca" tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti