Ģertrūdes ielas teātrī tapusi audio izrāde «Jums ir apdegušas ausis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) tapusi tiešsaistē piedzīvojama sajūtu teātra audio izrāde “Jums ir apdegušas ausis”, kas no 2. decembra būs pieejama teātra mājaslapā jebkurā laikā, informēja ĢIT pārstāvji.

Kā norādīja teātrī, sajūtu teātra pamatā ir skatītāja iztēles un maņu – dzirdes, taustes, garšas, ožas un redzes – darbināšana. Audio izrāde “Jums ir apdegušas ausis” fokusējas uz dzirdi kā galveno maņu sajūtu pārraidīšanai.

Izmantojot ASMR metodi un binaurālās skaņas iespējas, laikā, kad fiziska ceļošana ir liegta, skatītājs tiek aicināts ļauties audiālam piedzīvojam.

Teātrī skaidroja, ka ASMR (Autonomous sensory meridian response) efekts ir nomierinoša, patīkama sajūta, kas bieži izpaužas kā viegla tirpšana galvas pamatnes/kakla augšdaļas rajonā. Reaģējot uz maņu stimulāciju, tirpšana rodas cilvēka galvā un izplatās mugurkaulā, dažreiz arī ekstremitātēs. Efektu var panākt ar skaņas vai vizuālas stimulācijas palīdzību. Izplatītākie audio ASMR paņēmieni ir dažādas dabas skaņas (lietus, vējš), čuksti, šķidrumu, tekstūru radītas skaņas, un citas.

Binaurālās skaņas ierakstīšanai tiek izmantoti divi mikrofoni, kas novietoti tā, lai akustiski sajūtams skaņas dziļums, augstums un plašums, klausītājam radot klātbūtnes efektu – it kā viņš būtu skaņas vidū, nevis skaņas avota priekšā.

Sajūtu teātra pamatprincips balstās atziņā, ka ķermenis ir pirmais, kas uztver sensoru kairinājumu, emocionālās atmiņas un asociatīvās pieredzes stimulus; tikai pēc tam tos apstrādā smadzenes.

Šim teātra žanram režisore Liena Šmukste pievērsās, studējot Latvijas Kultūras akadēmijā. 2019. gadā tapa pirmā sajūtu teātra izrāde “Grāmata Zīme”, kas bija Ģertrūdes ielas teātra programmā.

Izrādes instrukcija

Izrādes autori iesaka izrādi klausīties vakarā, atrodot klusu, mierīgu vietu, kas nav spilgti apgaismota. Lai pilnvērtīgi izbaudītu mākslinieku radīto skaņu pasauli, jāizmanto audio austiņas (svarīgi austiņas ielikt pareizi – uz katras austiņas norādīts “labā” un “kreisā”).

Radošā komanda

  • Režija: Liena Šmukste
  • Atskaņo: Ieva Džindža, Jana Ļisova, Andis Strods, Liena Šmukste
  • Mikrofona operators, skaņas ieraksts: Normunds Balodis
  • Audio vides foni: Gustavs Lociks, “Dirty Deal Audio”
  • Stāsts: Anete Konste
  • Producents: Ģertrūdes ielas teātris

Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un sadarbībā ar “Dirty Deal Audio”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti