Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrāde «Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

11.decembrī plkst. 19 Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos izrāde pēc Kārļa Skalbes pasakas "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties" motīviem  Andreja Jarovoja režijā.

Izrādes pamatā ir Kārļa Skalbes pasaka "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties", kas vēsta par jauna cilvēka pasaules redzējumu un aicina domāt par cilvēcību, brīvības mīlestību un alkām pēc garīga piepildījuma.

25 gadus vecais Kāris Skalbe pasaku rakstīja pārmaiņu laikā, īsi pirms 1905.gada revolūcijas, kas būtiski izmainīja Rietumu Eiropas vēsturi, un tās rosinātie notikumi radīja priekšnoteikumus Latvijas valsts izveidei, kā arī iezīmēja ceļu uz 1917.gada revolūciju un valstu emancipāciju.

Kā norāda izrādes veidotāji, līdzīga apokaliptiska gaisotne jūtama arī šodien, kad Ukrainā norit karš, savukārt pārējās Eiropas valstis pārpludina bēgļu straumes no Tuvajiem Austrumiem - mēs atrodamies jaunu izvēļu priekšā.

Izrāde "Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties" ir veltījums jaunajiem cilvēkiem, kuri ir sava ritma un pasaules redzējuma meklējumos. Dzīves prieks, prieks dzīvot, vitalitāte tās vissakāpinātākajā izpausmē ir izrādes galvenās tēmas, jo kalpo kā pretreakcija un politisks darbības akts kūtrumam un miegainībai, kas valda "Miera un Pieticības malā".

Izrādes režisors ir Andrejs Jarovojs, kustību māksliniece - Agate Bankava, telpu iekārtojusi Ieva Kauliņa, kostīmus veidojusi Ieva Veita, mūzika - Mārtiņš Velps un Mārtiņš Zariņš. Izrādē spēlē Andrejs Aļeņičevs, Anna Nele Āboliņa, Elīna Avotiņa, Ilva Centere, Aminata Grieta Diarra, Ieva Florence, Toms Veličko, Mārtiņš Velps, Oskars Vīksne, Toms Treinis, Mārtiņš Zariņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti