Ģertrūdes ielas teātrī pēc Aspazijas lugas «Ragana» tapis gandrīz mūzikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ģertrūdes ielas teātrī 9. novembrī gaidāma pirmizrāde gandrīz mūziklam, kas Andreja Jarovoja režijā tapis pēc Aspazijas lugas "Ragana", informēja teātra pārstāvji.

Aspazijas luga "Ragana" tapa laikā, kad dzejnieces un dramaturģes lugas tika iestudētas Rīgas Latviešu teātrī, tomēr sievietes stāvoklis sabiedrībā, runājot dzejnieces vārdiem, "tinās melnas nakts dūmakā". "Arī šodien, gandrīz 130 gadus vēlāk, līdztiesības ideja ar Aspazijas roku uzstājīgi klauvē pie mūsu kultūras namdurvīm," uzsver izrādes veidotāji.

Izrādes radošā komanda, sekojot Aspazijas valodas krāšņajam rakstam, ar balss un ritma spēlēm izgaismo "Raganas" stāstā glabāto pavedienu par sievietes pieredzi, piepildot savas ilgas un sapņus. Kā 1924. gada "Teātra Vēstneša" otrajā numurā par lugas "Ragana" tapšanu sacījusi Aspazija, Ragana "ar visu savu liesmaino būtību no vecās dzīves ārā lauzdamās un nespēdama vēl jaunā gaismā atrast sev stāvokli, ar tūkstoš taustekļiem vēl pie vecā turēdamās un tā mūžīgās pretrunās svaidīta," iedegas, top spilgtāka un kļūst par ugunsgrēku, līdz oglei sadedzinot sevi un citus.

"Sakausējot mūsu kultūras mantojumu un šodienas realitāti, izrādes radošā komanda pulsējoša bīta pavadībā aicina gaismas un tumsas šķilto dzirksteļu mirdzumā meklēt ceļu viņpus duālistiska pasaules redzējuma un nepārtraukta progresa idejas," teikts izrādes aprakstā.

Izrādē spēlē: Anta Aizupe, Ilva Centere, Sandija Dovgāne, Ance Muižniece. Kostīmus veidojusi Ieva Veita-Breidaka. Izrādes režisors Andrejs Jarovojs. Par dziesmām atbildīgi bijuši Anta Aizupe, Ilva Centere, Sandija Dovgāne, Ance Muižniece, Andrejs Jarovojs un Jānis Burmeisters.

Izrāde tapusi ar Rīgas Domes un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Paldies par palīdzību Janai Jacukai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti