Kultūras ziņas

Tukšo gleznu galerija pie Saeimas

Kultūras ziņas

Atklāj ASV dokumentālo filmu ciklu

"Pazaudētās dziesmas" Ģertrūdes ielas teātrī

Ģertrūdes ielas teātra 11. jubilejā skan «Pazaudētās dziesmas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar iestudējuma “Pazaudētās dziesmas” pirmizrādi 11. dzimšanas dienu nosvinējis Ģertrūdes ielas teātris. Tas saviem skatītājiem uzdāvinājis Agates Bankavas, Artūra Čukura un Andreja Jarovoja kopdarbu, kurā galvenais izteiksmes līdzeklis ir ķermenis, balss un ritms. Radošā komanda ļāvusies eksperimentam, kas katram skatītājam dod iespēju radīt savu ilūziju par “Pazaudētām dziesmām”.

Ģertrūdes ielas teātris ir viens no Latvijas neatkarīgajiem teātriem, kas nu jau 11 gadus ir radošās sadarbības vieta teātra, dejas un mūzikas mākslas pārstāvjiem.

Dzimšanas dienas izrāde “Pazaudētās dziesmas” ir režisora Andreja Jarovoja, horeogrāfes Agates Bankavas un skaņu mākslinieka Artūra Čukura kopdarbs, kas tapis ar vēlmi izteikt domas un uzdot jautājumus par šobrīd daudziem tik neizprotamo laiku.

“Meklējām, kādi ir mūsu instrumenti – valoda, ritms, skaņa, mūzika – un caur to paust kaut kādas sajūtas,” stāstīja Andrejs Jarovojs.

Izrādē ar atšķirīgu ritma partitūru, ko veido deju soļu, plaukstu un vārdu fonētisko variāciju saspēle, galvenie varoņi centušies radīt jaunas skaņas, kustības un ritma kombinācijas.

Skaņu mākslinieks un aktieris Artūrs Čukurs skaidroja: “Izrāde kaut kādā ziņā ir par to, kā dažādie ritmi pastāv viens otram līdzās, kā mēs pārejam no vienas lietas uz otru un kā vienā ir daļa no kā cita. Caur ieklausīšanos, caur klausīšanos.”

Savukārt horeogrāfe un dejotāja Agate Bankava atzīmēja: “Ir būtiski klausīties un dzirdēt. Vienmēr tas ir bijis būtiski, un tagad gribas par to atgādināt un vēlreiz to atcerēties, kā tas ir.”

Jauno izrādi novērtēt paguvuši arī pirmie skatītāji.

Teātra apskatnieks Armands Kalniņš pēc pirmizrādes sacīja: “Mākslā bieži vien tā ir, ka mēs kaut ko iesākam un apstākļi vai vēl kaut kas traucē un visas mūsu ieceres pārveidojas pavisam citādi. Un sākas pavisam citas lietas. Varbūt viena svarīga atziņa būtu, ka ir vērts mēģināt, – pat tad, ja dziesma ir pārtraukta, tad sākt viņu citādi no gala.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti