Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Reini Ošenieku

Rīta Panorāma

Intervija ar grupu "The Hobos"

Cilvēcīgi īstas attiecības JRT iestudējumā " Faratjeva fantāzijas"

Gatis Šmits: Man svarīgi runāt par vienkāršo, par sentimentālo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien, 16.septembrī, Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) būs skatāma Gata Šmita iestudējuma "Farjatjeva fantāzijas" pirmizrāde. Tās pamatā ir krievu autores Allas Sokolovas luga, kas sarakstīta 20.gadsimta 70.gadu sākumā, bet kuras atmosfēra un tematika joprojām ir ļoti aktuāla un mūsdienīga. Interesanti, ka izrādē uz vienas skatuves satiksies triju dažādu teātru aktieri.

Allas Sokolovas lugu "Farjatjeva fantāzijas" Gatis Šmits dēvē par vienu no krievu dramaturģijas virsotnēm līdzās Aleksandra Vampilova un Alekseja Arbuzova darbiem. Tā ļoti jūtīgi, gudri un dziļi runā par cilvēku attiecībām un tai pašā laikā tā ir ļoti vienkārša, nesamākslota un ikvienam labi saprotama. Gatis Šmits uzskata, ka Latvijas teātra vide šobrīd ir pārsātināta ar netradicionālu ideju meklējumiem par katru cenu, tādēļ viņam bijusi vēlme atgriezties pie dramaturģiski tīra materiāla.

"Luga runā par piezemētām un katram cilvēkam saprotamām lietām, tā ir melodrāma. Manuprāt, to iestudēt ir nepieciešams, jo mūsu teātros ir pārāk daudz pretenciozu izrāžu, kas par katru cenu cenšas runāt par globālām tēmām. Man savukārt šķiet, ka ir svarīgi runāt par vienkāršo, par sentimentālo. Tas ir simts reizes vērtīgāk nekā skatīties uz konceptuālām, dekoratīvām un plakanām lietām," pauž Gatis Šmits.

Izrādes pamatā ir stāsts par cilvēka ideāliem un alkām pēc mīlestības, par sāpēm un izmisumu, kad šīs alkas sastopas ar realitāti. Arī par to, cik cilvēkiem dažkārt grūti ir saprast vienam otru, arī pat pašiem vistuvākajiem, un no šīs nesaprašanās tad arī rodas lielās dzīves avārijas - ir pārliecināts Farjatjeva lomas tēlotājs Artūrs Skrastiņš.

"Mēs jau reizēm katrs ejam pa tādu kā šauru koridoru dzīvē un bieži vien neredzam, kas notiek apkārt. Mēs dzīvojam tikai "savā galvā", un tad, kad tie cilvēki, kas skrien katrs pa savu koridoru, kad viņi nejauši kaut kādā krustojumā satiekas, tad tur būtībā notiek avārija. Ir stipri jādomā par to, kā no tās avārijas izbēgt. Izrāde stāsta par to, ka mēs nemitīgi tā kā bez gaisa spilveniem triecamies viens otrā iekšā, nedomājot par sekām un neanalizējot to, vai tā tiešām ir īstā adrese. Un pēc avārijas baigais klusums vienmēr ir," saka Artūrs Skrastiņš.

Kā vēstīts, izrādē uz JRT skatuves satiksies triju dažādu teātru aktieri - Artūrs Skrastiņš un Lidija Pupure no Dailes teātra, Lāsma Kugrēna no Latvijas Nacionālā teātra un JRT aktrises Baiba Broka un Iveta Pole.

"Tam nav nekāda speciāla mērķa, tā ir tāda maza ekstravagance, bet es pieļauju domu, ka, ja es būtu aktieris, es droši vien būtu priecīgs, ja ik pa laikam tiek izjaukts tas pazīstamais gaiss. Tas ir veselīgi un vērtīgi," norāda Gatis Šmits. Aktieri režisoram piekrīt, ka šī pieredze ir ļoti vērtīga. Baiba Broka un Artūrs Skrastiņš, piemēram, uz vienas skatuves satiekas pēc aptuveni 20 gadu pārtraukuma, kad kopā spēlēja studiju laikā.

"Kā ir? Mēs tādi uzmanīgi esam viens pret otru. Jā, tas kaut kā liek labāk ieraudzīt sevi, savus štampus. Tas īstenībā ir ļoti, ļoti vērtīgs process," uzsver Baiba Broka. Artūrs Skrastiņš piebilst: "Paldies Gatim Šmitam par tādu iespēju, jo ar Lāsmu un Ivetu man tā ir pirmā pieredze uz skatuves, bet ar Baibu mēs esam satikušies pēc 20 gadiem - ļoti interesanti!"

Lugas darbība notiek 20.gadsimta 70.gados kādā Krievijas provincē, izrādē vietai un laikam nebūs ļoti būtiskas nozīmes, tomēr arī šajā ziņā, kā uzsver Gatis Šmits, luga ir aktuāla. "Luga ir par provinces inteliģento krievu cilvēku ideālismu, par cilvēkiem, kas dzīvo izolācijā, un tas sasauciens ar mūsdienām ir diezgan šokējošs, jo tas, kas notiek dīvaini novirzītas pasaules uztveres rezultātā arī šobrīd Krievijā, tas rada kādu sāpīgu, dramatisku noti, un tā tur iekšā ir," norāda režisors.

Gata Šmita veidotā iestudējuma "Farjatjeva fantāzijas" pirmizrāde JRT skatāma trešdien, 16.septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti