Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Kultūrrandiņš: aktieris Ģirts Ķesteris Ziedoņa izlaušanās istabā

Kultūrdevas ABC – Spēlmaņu nakts

Gada balva teātrī: Kāpēc spēlmaņi ilgojas pēc «Skatuves naglas»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gada balva teātrī “Spēlmaņu nakts” 2020. gadā norisināsies 27. reizi. Sākot ar 1998. gadu, “Spēlmaņu naktī” vairs netiek vērtētas labākās izrādes un individuālie sasniegumi viena gada, bet gan vienas sezonas griezumā, bet kopš 1999. gada balvas pasniegšanas ceremonija  nemainīgi norisinās 23. novembrī – režisora Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Balvas nosaukumā ietvertie “spēlmaņi” sasaucas ar leģendāro 1972. gadā “Jaunatnes teātrī” uzvesto izrādi “Spēlē, spēlmani!”, kuras pamatā bija režisora Pētera Pētersona un dzejnieka Imanta Ziedoņa veidotā dzejas kompozīcija no tolaik vēl aizliegtās Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie” fragmentiem.

Nomināciju skaits katru gadu ir nedaudz mainīgs – 2020. gadā balvas tiks pasniegtas 18 nominācijās. Lai gan ir izmēģināti dažādi žūriju modeļi (piemēram, divpakāpju sistēma, kad nominantus izvēlas vieni žūrijas pārstāvji, bet uzvarētājus – citi), tomēr pēdējos gados balvas pretendentus un laureātus nosaka profesionāla žūrija piecu cilvēku sastāvā. Sezonas laikā žūrijas locekļiem ir tā laime noskatīties vairāk nekā 100 jauniestudējumus valsts, pašvaldību un neatkarīgajos profesionālajos teātros, nominējot trīs līdz piecus pretendentus katrā balvu kategorijā.

Katru gadu tiek pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Žūrijai ir tiesības piešķirt specbalvu par īpašiem sasniegumiem, kas neiekļaujas nevienā no nomināciju kategorijām.

“Spēlmaņu nakts” balva tiek saukta par “Skatuves naglu”, un to ir veidojis metālmākslinieks Juris Gagainis, tajā atspoguļojot skatuves grīdas dēļus, no kuriem kā asns stiepjas laukā nagla. Naglas asna fonā attēlots trīsstūra formas spogulis kā simbols Svētajai trīsvienībai.

Nagla teātra cilvēkiem ir īpaša kāda ticējuma dēļ, kas vēsta, ka naglas atrašana uz skatuves jebkuram nes laimi, bet aktierim tā noteikti nes jaunu sākumu – jaunu lomu un jaunu iespēju sevi pierādīt.

Katru gadu pirms ceremonijas norisinās nominēto iestudējumu skate, kurā īpaši atlasītas izrādes skatās ārvalstu žūrija, kā arī zinātniskā konference kāda aizvadītajā teātra sezonā aktuālai tēmai. 2020. gadā eksperti no Igaunijas skatē balvu piešķīra Valtera Sīļa izrādei “Puika, kurš redzēja tumsā”.

Pati pirmā “Spēlmaņu nakts” ceremonija norisinājās 1994. gadā Rīgas Latviešu biedrības namā, bet mūsdienās ceremonija katru gadu norisinās kādā no “lielajiem” teātriem.

“Spēlmaņu nakti” rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība, un ikgadējo ceremoniju veido katrreiz citi teātra mākslinieki – piemēram, 2019. gada ceremonija bija uzticēta režisorei un aktrisei Marijai Bērziņai un aktierim un dramaturgam Artūram Dīcim. 2019. gadā “Spēlmaņu naktī” triumfēja Elmāra Seņkova izrāde “Pūt, vējiņi”, bet 2020. gadā visvairāk nomināciju – kopumā deviņas – saņēmusi izrāde “Puika, kurš redzēja tumsā” Nacionālajā teātrī, kas arī ir izteikts līderis starp teātriem nomināciju skaita ziņā, izpelnoties novērtējumu 27 reizes. Balvas pasniegšanas ceremoniju var vērot tiešraidē Latvijas Televīzijā un portālā LSM.lv un klausīties Latvijas Radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti