FOTO un VIDEO: Multimediāla deju lielizrāde «Abas malas» 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Deju lieluzvedums “Abas malas”, kas tika izdejots valsts svētkos “Arēnā Rīga”, bija viens no Latvijas simtgades kulminācijas pasākumiem. 

Lielizrādes centrā ir jautājums – kāda gan būtu mūsu mīļā Latvija, ja tā būtu astoņpadsmit gadu veca meitene? Lielizrādes galvenajai varonei Madarai ir astoņpadsmit gadu, un savā dzimšanas dienā viņa cenšas rast atbildes uz jautājumiem – kurp doties, kā būt. Viņa jūtas mazliet nedroša par šodienu, un Laika upe dāvā viņai iespēju ielūkoties pagātnē, lai meitene apzinātos, ka viņa ir kas vairāk par šodienu. 

Laika upe ierauj Madaru ceļojumā, kurā viņai jāuzzina, kas un kāpēc viņa ir. Viņa nokļūst starp sievām, kuras atvadās no vīriem, brāļiem un dēliem, kas dodas cīņā Latvijas vārdā. 

Madara izdzīvo gan Latvijas neatkarību, gan Saulgriežus un ulmaņlaikus, gan skarbo Otro pasaules karu. Viņa dodas rūgtuma pilnajā ceļā uz Sibīriju un vēlāk atgriežas it kā savā, bet jau svešā zemē. 

Cerību patverties laukos Madarai pārtrauc kolhoznieki, kuri novāc ražu un aicina visus uz ražas svētkiem. Madaras piederības sajūtu, savējās sajūtu ar Latviju atkal atjauno Dziesmu svētki, un tas kulminē kopības izjūtā Baltijas ceļā un vēlāk – atmodā, kas noslēdzas ar jaunas dienas rītu un apziņu, ka Madara pati ir Latvija. 

Multimediālā deju lielizrāde “Abas malas” ir viens no kulminācijas pasākumiem Latvijas simtgadē - izrāde bija skatāma 17., 18. un 19. novembrī. Tā ir izrāde, kurā satikās mūzika, deja un mūsdienu tehnoloģijas, un kopā tika stāstīts Latvijas, mūsu visu, stāsts. Katrs multimediālās deju izrādes vizuālās izteiksmes elements – horeogrāfija, scenogrāfija, gaismu režija, televīzijas kameru darbs un video projekcijas – tika veidots kā vienots veselums, informēja izrādes veidotāji. “Tā nav vēstures stunda, bet personīgs pārdzīvojums un iespēja būt par nozīmīgu daļu no lielizrādes “Abas malas”,” tā projektu raksturo projekta radošā komanda.

Skatītājs var baudīt telpisku ilūziju, ko palīdzēja radīt īpaši veidota 2000 kvadrātmetru liela mākslas projekciju skatuve.

Kopumā lielizrādē piedalījās Latvijā nebijis profesionālu dejotāju skaits uz vienas skatuves – vairāk nekā 500 mākslinieku, kas pārstāv visdažādākos deju žanrus: profesionālo baletu, profesionālo laikmetīgo deju, tautas dejas un mūsdienu deju – sākot no hiphopa un beidzot ar sporta dejām.

Pilnu izrādes ierakstu var noskatīties šeit
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti