FOTO: Rīgas Krievu teātrī pirmizrādīs iestudējumu «Stepančikovas ciems»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

20. novembrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī notiks iestudējuma "Stepančikovas ciems" pirmizrāde Sergeja Golomazova režijā. Iestudējums tapis pēc Fjodora Dostojevska garstāsta "Stepančikovas ciems un tā iedzīvotāji", un autors 11. novembrī svinēja 200 gadu jubileju, informēja teātra pārstāvji.

"Šim ironiskajam stāstam par uztveres paradoksiem, manipulāciju visvarenību un savaldzināšanas augsto mākslu Čehova teātris pievēršas trešo reizi, un 1932. gada 25. novembrī domas un dvēseļu valdnieka Fomas Opiskina lomā uz skatuves kāpa pats Mihails Čehovs, uzvezdams izrādi, kuru kritiķi nodēvēja par vienu no spilgtākajiem sezonas notikumiem. Tagad šajā lomā iejutīsies aktieris Jakovs Rafalsons, kurš novembrī svinēja savu 75. dzimšanas dienu. Tas ir arī trīsdesmitais Dostojevska darbu iestudējums Mihaila Čehova teātra vēsturē," vēstīts izrādes pieteikumā.

Garstāsts "Stepančikovas ciems un tā iedzīvotāji" pirmo reizi tika publicēts žurnālā "Dzimtenes pieraksti" 1859. gadā. Pēc Konstantīna Staņislavska pirmā dramatizējuma par garstāstu sāka interesēties daudzi teātri – vispirms Krievijā un pēc tam arī ārzemēs. Pirmais uzvedums notika tieši pirms 130 gadiem – 1891. gadā. 1917. gadā "Stepančikovas ciems" parādījās uz MHT (Maskavas Dailes teātris) afišas, un tieši pēc šīs izrādes apmeklējuma Mihailam Čehovam radās vēlme kaut kad nospēlēt Fomas Fomiča Opiskina lomu. Tas viņam izdevās Rīgā 1932. gadā uz Krievu teātra skatuves.

Dramatizējuma autors un režisors Sergejs Golomazovs saka: "Šī izrāde ir par valdzinājuma mehānismiem. Tie, lai cik dīvaini tas nebūtu, ir mūžīgi, tie praktiski nemainās, un bez visa tā bieži ir arī neizskaidrojami efektīgi. Mēs esam raduši spriest par harismu, saistot to ar ārējo pievilcību, taču tas nebūt nav obligāts nosacījums. Jā, reklāma itin bieži ir iedarbīga, pateicoties smukai bildītei, taču Foma Fomičs iedarbojas uz prātiem ar citiem paņēmieniem un gūst panākumus. Mani interesē, kā un kāpēc "karnevāla karalis", kā šo personāžu nodēvējis Mihails Bahtins, valda pār Stepančikovas ciema pasauli."

Izrāde šogad būs skatāma arī 19. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti