Kultūras ziņas

Izdots lugu krājums "Cilvēkspārns"

Kultūras ziņas

Dziesmu un deju svētku biļetes būs par 30% dārgākas

Rīgas cirks atgriežas vēsturiskajā namā

FOTO: Rīgas cirka jaunās ēras sākums – atklāta atjaunotā vēsturiskās ēkas arēna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

30. novembrī atklāta Rīgas cirka rekonstruētā arēna, un cirks atkal atgriezies savā vēsturiskajā mājvietā. Arēnas atjaunošana noslēdz ēkas pārbūves pirmo kārtu, bet darbi turpināsies vēl vairākās kārtās un ietvers gan teritorijas labiekārtošanu, gan cirka skolas izbūvi.

Rīgas cirka jaunās ēras sākums – atklāta atjaunotā vēsturiskās ēkas arēna
00:00 / 02:28
Lejuplādēt

Cirka arēnu atceramies kā apaļu telpu, bet, nojaucot vecās konstrukcijas, atklājies, ka aplis ir iekšā daudz plašākā kvadrātiskas formas telpā. Tāda tagad arī ir jaunā arēna – plaša, gaiša, moderni aprīkota, bet ar saglabātu vēsturisko elpu, stāsta arhitekts Zigmārs Jauja: "Tas modernais ir ļoti stabils, viss ir pilnīgi bez kompromisiem pašā augstākajā līmenī, bet tajā pašā laikā nācās izvērtēt visu vēsturisko, to rūpīgi demontēt, noglabāt un pēc tam likt atpakaļ. Tā kā arēna ir tehniski ļoti labi atrisināta, bet tajā pašā laikā mēs ļoti labi jūtam arī to vēstures elpu."

Par vēstures elpu, piemēram, liecina arēnas apdarē iestrādātie 130 gadus vecie dēļi, tāpat arī brusas no vecajām tribīnēm.

Arēnai ir jauna betona grīda, kurā ir siltās apkures caurules, bet pats nozīmīgākais veikums ir jaunais kupols, kas spējīgs izturēt ļoti nopietnas slodzes. Zigmārs Jauja turpina: "Šajā kupolā mēs varam tagad iekarināt vairāku tonnu smagumu. Tas ir mūsdienu cirkam ļoti būtiski, jo slodzes, veidojot dažādus akrobātikas elementus, ir ļoti, ļoti koncentrētas. Dažkārt tās var būt pat līdz piecām tonnām no viena cilvēka. Pateicoties mūsu pielietotajiem risinājumiem, šeit varēs notikt ļoti sarežģīti cirka triki."

Arēnas rekonstrukciju un līdz ar to arī pārbūves pirmās kārtas noslēgumu par vēsturisku pagrieziena punktu Rīgas cirka attīstībā uzskata cirka direktore Māra Pāvula: "Tas iedod cirka nozarei jaunas mājas, kurās augt un attīstīties. Šādā kvalitātē šīs telpas nav bijušas pieejamas nu jau gadu desmitiem. Tāpēc – lai arī kādi uzlabojumi mums būtu vajadzīgi nākotnē, tieši šī diena ir tā diena, kas vēstures grāmatā būs ierakstīta kā Rīgas un Latvijas cirka jaunās ēras sākums."

Rīgas cirka atjaunotne turpināsies vēl vairākās kārtās, kas ietvers teritorijas labiekārtošanu, melnās kastes tipa teātra un cirka skolas izbūvi, darbi kopumā varētu ilgt līdz 2030. gadam.

Bet skatītājus Rīgas cirks sāks uzņemt jau no šī gada decembra, kad atjaunotajā arēnā notiks Ziemassvētku izrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti