Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums – pārsteigums

Kultūras ziņas

Oļģerta Krodera jubilejā izdod rakstu krājumu "Kroderdienas+"

"Es neesmu klaviernieks" Valmierā

FOTO: Režisors Varis Brasla iestudējis stāstu par komponistu Emīlu Dārziņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valmieras Drāmas teātrī skatītāji bija pulcējušies uz iestudējuma "Es neesmu klaviernieks" pirmizrādi. Tas ir stāsts par latviešiem, komponista Emīla Dārziņa dzīves mirkļiem, mūziku un attiecībām.

Emīls Dārziņš ir viens no spilgtākajiem komponistiem latviešu mūzikā, viņš arī simfoniskā skaņdarba "Melanholiskais valsis" autors. Ne tikai melodiķa daiļrade, bet arī viņa dzīves gājums bijis notikumiem un emocijām piesātināts. To šajā izrādē centies izgaismot režisors Varis Brasla: "Tik bagāta dzīve, kaut īsa. Tik sarežģīta. Tur ir, ko darīt. Nesaprotu kādēļ Latvijā vajag taisīt kovbojfilmas, nevis labo mūsu pašu materiālu, kas ir ik uz stūra."

Galvenajā, Emīla Dārziņa, lomā iejutušies divi mākslinieki – aktieris Mārtiņš Meiers un komponists Emīls Zilberts. Katram uz skatuves savs uzdevums, kā parādīt viņa personību.

Komponists Emīls Zilberts, kas izrādē ir Emīls Dārziņš, atklāj: "Izrādes tapšanas gaitā nomainījām diezgan daudzus konceptus – gan muzikālajā ziņā, gan izrādē. Jūs jau pamanījāt, ka no Emīla Dārziņa diezgan maz kas skan."

Savukārt otrs Dārziņa atveidotājs, aktieris Mārtiņš Meiers izceļ komponista radošās ambīcijas: "Viņš jau dzīvoja laikā, kad Latvijas nav, kad nav mūsu pašapziņas kā tādas. Tā ir uz liela jautājuma.

Tie ideāli un augstie, tiešām augstie garīgie un radošie mērķi, viņi bija daudz nekaunīgāki, šodien pat varētu likties naivi."

Izrādē Emīls Dārziņš kopā ar kolēģi, diriģentu Pāvulu Jurjānu sapņo par latviešu operas dibināšanu. Kopā ar vēl citiem māksliniekiem, pedagogiem, mūzikas kritiķiem, dzejnieku, spriež par mūziku, par dzeju un kompozīciju vēstījumu. Izrāde savu kulmināciju sasniedz, kad komponistu apvaino muzikālā zādzībā. Līdztekus šim izaicinājumam atspoguļotas arī galvenā varoņa attiecības ar sievu, māti un tēvu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti