Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums – literatūra

Kultūras ziņas

Barikāžu atceres koncerts "1991" Rīgas Domā

Lūsēna un Vērdiņa mūzikls "Zvaigznes bērns"

FOTO: Pieaugšanas pasaka – Lūsēna un Vērdiņa mūzikls «Zvaigznes bērns» piedzīvojis pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Oskara Vailda pasaka "Zvaigznes bērns" ir emocionāls stāsts par draudzību, uzticību un pieaugšanu. Pēc tā motīviem dzejnieks Kārlis Vērdiņš un komponists Jānis Lūsēns ir radījuši mūziklu – košu un lirisku, piedaloties vairākām Latvijas estrādes zvaigznēm.

Atradenis Zvaigznes bērns izauga nabadzīgā mežcirtēja ģimenē. Viņš izauga skaists un cietsirdīgs, bet arī tādam vienmēr ir iespēja mainīties. Šo Oskara Vailda radīto stāstu tagad var redzēt un dzirdēt Jāņa Lūsēna un Kārļa Vērdiņa mūziklā "Zvaigznes bērns".

"Šī pasaka man taisni saistās ar kaut kādu ziemas laiku un ar pozitīvu iznākumu beigās – tas čalis iziet to iniciācijas procesu, kāda mums šobrīd diemžēl pusaudžiem kapitāli pietrūkst, un kļūst par vīrieti," stāstīja komponists Jānis Lūsēns.

Iestudējums sastāv no Lūsēna komponētajām dziesmām. To tekstus ir radījis dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Viņam šī nav pirmā pieredze pie lielformāta muzikāliem iestudējumiem, un tomēr viņš atzīst, ka katrs no tiem prasa īpašu pieeju. Jo vairāk – "Zvaigznes bērns" ir iestudējums jaunajai paaudzei.

Dzejnieks uzsvēra: "Mēs centāmies būt samērā uzticīgi Oskaram Vaildam, tālu projām neaizvirzīties no viņa idejām, runāt par to pašu, par ko runā viņš. Par visām šīm universālajām tēmām –

par to, kas es esmu, kādas ir manas attiecības ar vecākiem, ko es dzīvē gribu darīt, kādas ir manas attiecības ar citiem, kā es saprotu draudzību, mīlestību.

Manuprāt, tās ir tādas ļoti universālas tēmas, ko saprot visi."

Muzikālo daļu nodrošināja Jāņa Lūsēna instrumentālā grupa. Bet līdzās pieredzējušajiem skatuves māksliniekiem Zvaigznes bērna stāstu izdziedāja arī jaunie solisti – Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņi un absolventi. Izrādē Zaķa lomu atveido arī viena no viņu skolotājām Annija Putniņa, kura par dažādo paaudžu mākslinieku sadarbību sacīja: "Jaunieši ir ļoti kustīgi, enerģijas pilni, savukārt pieredzējušie mākslinieki domā dziļi, viņi šo lomu izpēta. Un varbūt, ka [jaunieši] to aktiermeistarību no tiem profesionāļiem paķer vairāk. Tā ir ļoti laba mijiedarbība, visiem lieliska pieredze, es domāju, ka abpusēji."

Izrādē galvenajās lomās ir Patriks Tabaks un Markuss Rūtentāls. Tāpat lomas atveido Zigfrīds Muktupāvels, Uģis Roze, Kristīne Zadovska un citi solisti.

"Zvaigznes bērna" tūre iesākās VEF Kultūras pilī, un līdz februāra vidum iestudējums apceļos lielāko Latvijas pilsētu koncertzāles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti