Kultūras ziņas

Makulatūra pārtop gleznās

Kultūras ziņas

Rīgas Biržā top izstāde par Georgu Vilhelmu Timmu

"Pavasaris" Dailes teātrī

FOTO: Pieaugšana un naivums Dailes teātra izrādē «Pavasaris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvojis igauņu režisora Prīta Pedajasa iestudējums "Pavasaris". Izrāde tapusi pēc igauņu autora Oskara Lutsa slavenā romāna motīviem un ir liriski humoristiskais darbs, kas vēsta par autora skolas gadu atmiņām pagājušā gadsimta sākumā mazā lauku skolā.

Igauņu rakstnieka Oskara Lutsa romānā "Pavasaris" atainotie notikumi risinās pagājušā gadsimta sākumā Palamuses skolā Igaunijā. Pēc šī darba motīviem uzņemta filma un sakomponēta simfoniskā svīta. Romāna dramatizējums Igaunijā ir visu laiku visvairāk iestudētais literārais darbs, un to joprojām uzskata par Igaunijas nacionālo dārgumu. Viens no zināmākajiem igauņu režisoriem Prīts Pedajass "Pavasari" tagad iestudējis arī Dailes teātrī. Viņš stāsta: "Šī luga ir mūsu kopējā atmiņa par tiem laikiem, kad pirmo reizi iemīlējāmies, kļuvām greizsirdīgi. Tas ir ļoti juteklisks laiks, un to ir vērts vienmēr atcerēties."

Lugas pamatā ir humora pilns un aizkustinošs stāsts par lauku skolas jauniešu palaidnībām un draudzību Igaunijas nacionālās atmodas laikā – 20. gadsimta sākumā. 

Aktieris Artis Robežnieks ir pārliecināts: "Skola nav tikai vieta, kur apgūt grāmatu gudrības. Tā ir dzīves skola, kur mācās dzīvot, sadzīvot un izdzīvot. Tā nav vienmēr tikai paradīze un pozitīvie tēli."

Oskara Lutsa darbs pagājušā gadsimta 80. gados iestudēts arī Latvijā, leģendārajā Jaunatnes teātrī. Luga tika izrādīta 350 reižu un veselai paaudzei radījusi īpašas atmiņas.

Izrādes apmeklētāja Baiba Sipeniece pauž: "Šī izrāde manā apziņā uzmeta riktīgu kūleni, un es atceros, ka es ļoti gribēju būt starp aktieriem. Un tā ir droša zīme, ka izrāde ir ļoti laba. Tāpēc es ar lielām cerībām nācu uz šo izrādi, lai viņa man atsauktu atpakaļ to izrādi un laiku."

Iestudējuma lakonisko Igaunijas lauku klases atmosfēru, kurā varoņu pieaugšanu simbolizē skolas solu proporciju izmaiņas, veidojis scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis.

Aktieris Lauris Dzelzītis uzsver: "Šajā laikā, kad ir tik ļoti viss pārmākts ar gadžetiem, visapkārt kaut kāds vājprātīgs ātrums, nesapratne, negācijas, šajā naivumā ir baigais spēks! Naivumā, lēnumā un mierā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti