Kultūras ziņas

Atklāts 72. Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls

Kultūras ziņas

Latvijas Fotogrāfijas muzejā Aļņa Stakles "Liegā apokalipse"

"Sievietes daļas" – drāma par spēku un mīlestību

FOTO: Nacionālajā teātrī drāma par spēku un mīlestību – «Sievietes daļas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Režisore Ināra Slucka Latvijas Nacionālajā teātrī iestudējusi Katas Vēberes dzīves pārdzīvojumu iedvesmotu darbu "Sievietes daļas". Tas ir traģisks stāsts par kādas sievietes likteni, lomu ģimenē un tiesībām saglabāt neatkarību savos lēmumos. Lai arī iestudējums apzīmēts kā drāma, tā veidotāji uzsver, ka lugas centrā ir mīlestība un žēlsirdība.

Ungāru dramaturģes Katas Vēberes darbs "Sievietes daļas" tapis pēc Varšavas "Teatr Rozmaitošci" jeb "Dažādības teātra" pasūtījuma pirms četriem gadiem. Autores personīgs stāsts par traumu, ko sievietei rada bērna zaudējums, iemūžināts arī Kanādas un Amerikas kopražojuma spēlfilmā ar tādu pašu nosaukumu. Iestudēt šo darbu Nacionālajā teātrī, režisori Ināru Slucku motivēja lugā attēlotais sievietes pasaules redzējums, kā arī vēlme runāt par tēmu, kas Latvijas sabiedrībā līdz šim ir maz apspriesta.

"Es līdz šim nebiju sastapusies ar tādu materiālu, kurš tik ļoti atklāti un tieši runā nevis pagātnes formā, bet tas ir noticis šeit, tagad un uz vietas. Un mēs esam konfrontēti ar šo situāciju," teic režisore Ināra Slucka. "Šī izrāde ir dzīvi apliecinoša. Un tas man bija ļoti svarīgi."

Izrāde sadalīta divās kontrastējošās, atšķirīgu formu daļās. Pirmajā – bērna gaidīšana, piedzimšana un zaudēšana attēlota kā lakonisks teksta lasījums komponista Edgara Mākena mūzikas pavadījumā, savukārt otrajā daļā seko notikumi sievietes dzīvē pēc traģiskā notikuma.

Izrādes skatītājs Armands Kalniņš pēc izrādes spriež: "Es domāju, ka par to ir jārunā kaut vai tādēļ, ka tādi notikumi cilvēka dzīvē atstāj neizdzēšamus iespaidus. Atkopties no tā īsti nav iespējams. Pirmā aina, šis lasījums iegūtu vēl vairāk, ja nekonkurētu ar mūziku. Mūzika atstāja spēcīgu iespaidu un pastiprināja."

Ģimenes un sabiedrības reakcija, kas bieži vien ir atsvešināta no sievietes iekšējiem pārdzīvojumiem, ironiski izceļ aktuālas norises mūsdienu sabiedrībā. Iestudējumā vienas ģimenes sievietes atveido aktrises Laura Siliņa, Esmeralda Ermale un Sanita Paula.

Ermale atklāj: "Šī tēma, man liekas, ir ļoti, ja ne iedvesmojoša, bet ļoti svarīga. Tas, kā mēs viens otru jūtam, saprotam, kā protam atrast pareizos vārdus otram, nevis savu iedomu uzspiest un uztiept par katru cenu, tās ir lietas, kas visu mūžu jāmācās."

Savukārt aktrise Laura Siliņa uzsver: "Lai arī cik sākumā šķistu, ka tas ir drūmi un smagi, bet mēs ļoti, ļoti cenšamies meklēt gaišo tajā un meklēt to, kāpēc mēs turpināmies un kāpēc esam palikuši. Uz jautājumu – kāpēc tā notika – skaidrs, ka nav atbildes."

Lai cik traģisks būtu sākotnējais vēstījums, iestudējuma kopējais noskaņojums rada pārdomas, kā traģiska situācija var novest pie ģimenes spējas saliedēties, un, pēc lugas autores teiktā, vedina uz mīlestību un žēlsirdību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti