Kultūras ziņas

Adventi Lūznavā ievada improvizatori

Kultūras ziņas

Vilku ģimenes gaudas Liepājas teātrī

Operas "Pelnrušķīte" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā

FOTO: Krāsaini, spoži un pacilājoši – Latvijas Nacionālajā operā «Pelnrušķītes» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā vakar pirmizrādi piedzīvoja Džoakīno Rosīni opera "Pelnrušķīte", kas šoreiz vairāk domāta pieaugušajiem. Darbība pārcelta uz kabarē aizkulisēm, un operas iestudējums veidots kā jautra burleska 20. gadsimta trīsdesmito gadu stilā.

Latvijā "Pelnrušķīte" skan pirmoreiz. Iestudējuma autori, radošais tandēms Barbe&Doucet, izvēlējušies divdesmitā gadsimta Ņujorkas burleskas stilu, darbība notiek kabarē, un galvenā varone ir kostīmu māksliniece Andželīna teātrī, kas pieder viņas tēvam.

Diriģents Andris Veismanis skaidro, ka solistiem iestudējumā ir ļoti daudz brīvības kustībā, melodiskumā, improvizācijās: "Tas ir arī tas sarežģītums, bet man patīk, ka šī mūzika ir ļoti tuvu baroka mūzikai, rokoko mūzikai, ļoti daudz ir tēmas, kas nāk no 18. gadsimta, kaut arī [opera] rakstīta ir 19. gadsimtā."

Galvenās lomas pirmizrādē atveido ungāru mecosoprāns Doroteja Lānga un kolumbiešu tenors Pablo Martiness. Skatuviski šķietami vieglais kabarē žanrs un Džoakīno Rosīni mūzika no iestudējuma dalībniekiem prasa lielu precizitāti un milzu atdevi.

"Šī ir mana pirmā uzstāšanās Latvijā, un ceru, ka ne pēdējā," teic Lānga. "Tas man bija ļoti interesants piedzīvojums, jo man šī mūzika ir liels pārbaudījums, taču man bija ļoti jautri. Jutu lielu atbalstu no opernama, un visiem šķita, ka iecerētais izdosies. Esmu ļoti priecīga un gandarīta dziedāt šeit, Latvijā. Īpaši tādēļ, ka jums ir brīnišķīgas dziedāšanas tradīcijas, to var sajust balsīs, es mācos pat no kora un citiem kolēģiem."

Dziedātāja atzīst, ka mīl Rosīni mūziku: "Tā vienmēr mani iepriecina, iedod saulainu sajūtu. Šādā drēgnā laikā tā ir lieliska mūzika, ko dziedāt. Vienmēr esmu jutusies ļoti tuva itāļu kultūrai, īpaši šim opermūzikas laikmetam. Dzīve ir gana sarežģīta, jo īpaši šobrīd, tāpēc mums jo vairāk nepieciešama šāda priekpilna un pozitīva mūzika."

Arī solists Pablo Martiness, kas atveidot Princi don Ramiro, ar prieku piedalās iestudējumā: "Rosīni mūzika vokālistiem ir sarežģīta, bet ir prieks to dziedāt. Man patīk būt šajā lomā. Tiešām daudz strādājām, lai iestudējums izdotos, tāpēc šodien ir prieks, ka esam to izdarījuši. Tas bija smags, bet patīkams darbs."

Dziedātāji atzīst – lai gan izrāde paredzēta pieaugušajiem, arī bērniem tajā būs, ko redzēt.

Dziedātājs Krišjānis Norvelis teic, ka šo izrādi spēlēt ir smags darbs, un salīdzina to ar maratonu, iestudēšanu sarežģīja arī pandēmija: "Sākuma bija ļoti grūti, tas mūs mazliet lauza. Mēs esam pieraduši šeit būt lieli mākslinieki un pielikt no sevis vienmēr kaut ko klāt, to viņi [autori] mums pilnībā izravēja, bet vienā brīdī kaut kas piedzima no jauna, un tas bija tieši kā ansambļa operai ļoti svarīgi."

Pirmizrādes skatītāja, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela pēc izrādes noskatīšanās atzina, ka ir ļoti aplaimota: "Viena lieta, ka [tā] ir ārkārtēji skaista opera pati par sevi un sarežģītības pakāpe ir visaugstākā, un Veismanis, gods kam gods, tempu noturēja un [darbojās] ļoti intensīvi un piesātināti. Īstenībā ārkārtīgi krāšņi, un visa tā kordebaletu ideja, manuprāt, attaisnojās šīs operas sakarā. Tā kā tiešām izbaudījām un iesakām!"

Arī muzikologs Valdis Muktupāvels ir vienisprātis: "Varēja apbrīnot solistus, kuri faktiski instrumentālo, to savu partiju, tomēr izdziedāja! Sarežģītības līmenis tiešām bija ļoti liels, bet kaut kā tas palīdzēja arī tai operai, viņa uzreiz tāda pacilātāka ir, jo to nevar vienkārši izdziedāt, tas ir saspringums arī, kaut kā skaisti tas atrisinājās."

Mūzikas kritiķe Inese Lūsiņa priecājas, ka ir šāds priecīgs, krāsains, spožs, arī vizuāli spodrs iestudējums: "Šajā drūmajā un mums visiem nenoteiktajā laikā ļoti pietrūka tādas izrādes, kas vairo dzīvesprieku un sniedz labu izklaidi ar labestīgo morāli par to, ka labestība uzvar."

Decembrī "Pelnrušķīte" Latvijas Nacionālajā operā un baletā tiks spēlēta vēl trīs vakarus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti