Kultūras ziņas

Franču un spāņu noskaņas operas gadumijas koncertā

Kultūras ziņas

Kultūra reģionos zaudē finansējumu

Jaungada mistērijā apvienojas Dailes teātris un LNSO

FOTO: Jaungada mistērijā apvienojas Dailes teātris un LNSO

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī gada beigās jaunu sadarbību uzsācis Dailes teātris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), koris "Kamēr…" un virkne solistu, apvienojot spēkus un radot koncertuzvedumu "Ziemassvētku korālis ar Lēdiju tumsā". Tā pirmajā daļā tiks izrādīts Čārlza Dikensa stāsts "Ziemassvētku korālis" britu komponista Nīla Brenda aranžijā, bet otrajā daļā skanēs mūzika no Kurta Veila mūzikla "Lēdija tumsā".

Vakara muzikālā programma ir kopā ar LNSO diriģentu Andri Pogu rūpīgi izvēlēta, stāsta Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods: "Kopā tiešām izvēlējāmies rūpīgi programmu, ko piedāvāt Dailes teātra skatītājam un Nacionālā simfoniskā orķestra klausītājiem, kuri arī bija pieraduši pie saviem Vecgada koncertiem. Un tas interesantākais, ka saliekot kopā šīs idejas, ko mēs draudzīgi izauklējām, sapratām, ka abās daļās ir stāsts par sapņiem."

"Abi stāsti ir līdzīgi, abi varētu notikt uz psihoanalītiķa tahtas, kur cilvēkam ir kaut kādas problēmas, viņš redz sapni un tad viņš sāk šo sapni tulkot, un šis tulkotais sapnis abos gadījumos – gan Skrūdža, gan "Lēdijas tumsā" gadījumā aizved viņu pagātnē, kur galvenais varonis nokļūst līdz bērnības traumai un tad, protams, viņš, saprot šo traumu, ātri sevi sakārto, un ir laimīgas beigas!" atklāj režisors Viesturs Kairišs.

Juris Vaivods arī atklāj: "Latvijā abi skaņdarbi skanēs pirmoreiz, bet "Lēdija tumsā" ir tiešām, es varu droši apgalvot, ka Latvijā pirmoreiz, jo tas ir Kurta Vaila vēl Amerikas periodā sarakstītais mūzikls. [..] Mēs esam devuši mazu iespēju sevi realizēt uz profesionālās skatuves tiem cilvēkiem, kuri ir diemžēl mūsu dienās ir palikuši bez savas profesionālās skatuves, un tie ir topošie mūziklu dziedātāji no Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas."

Koncertprogrammas pirmajā daļā skan komponista Nīla Brenda "Ziemassvētku dziesmas" un Čārlza Dikensa darbs, ko viņš pats nodēvējis par Ziemassvētku spoku stāstu, – tajā skopuļa Ebenīzera Skrūdža nakts sapņi pārvēršas muzikālā pārdzīvojumā, lai pieaugušie atgūtu pazaudēto prieku par dzīvi.

"Ja runājam par Dikensa slaveno Ziemassvētku stāstu un koncerta pirmo daļu, tad es pirmoreiz saskaros ar formātu, kur ir desmit dramatiskie aktieri, kuri lasa savas lomas un tam pamatā fonā ir orķestris un koris, kas piedalās no pirmās līdz pēdējai minūtei. Man negribētos teikt, ka tas ir tikai muzikāls fons, orķestris un koris piedalās stāstā un palīdz veidot šī stāsta dramaturģiju, tas ir labs balanss starp muzikālo pusi un saturisko naratīvu," stāsta diriģents Andris Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti