Panorāma

Eksperts: Lukašenko pilnībā iznīcina pilsonisko sabiedrību

Panorāma

Uzņēmumi: nekas neliecināja par problēmām

Trešdaļa Jaunā Rīgas teātra uzbūvēta

FOTO: Jaunais Rīgas teātris iegūst jaunu veidolu. Kā šobrīd izskatās vēsturiskā ēka?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aptuveni trešā daļa būvdarbu Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijā ir pabeigta. Ēka pacēlusies jau līdz 4. stāvam un drīz nonāks zem jumta. Un kaut gan pandēmijas gads nesis daudz kavējumu materiālu piegādēs un grūtības ikdienas darbu veikšanā, ''Valsts nekustamo īpašumu'' speciālisti ir pārliecināti – nākamā gada beigās teātris būs gatavs.

Vēsturisks skats, kāds, visticamāk, nekad vairs nebūs redzams – leģendārā Smiļģa zāle, lielā Jaunā Rīgas teātra skatītāju zāle zem klajas debess. Dažu turpmāko nedēļu laikā šim vēsturiskajam ēkas apjomam tiks uzlikts jumts.

“Mēs atrodamies uz balkona, kas drošības apstākļu dēļ tika aizvērts 90. gados, šis apjoms ir atjaunots, balkonā ir 175 skatītāju vietas un attiecīgi zālē ir 325 skatītāju vietas,” stāstīja “Valsts nekustamo īpašumu” valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs. “No vēsturiskās ēkas, jāatzīst, nav atlicis daudz, fasādes ārsiena uz Lāčplēša ielas pusi un divas kāpņu telpas, kas tiks izbūvētas un atjaunotas.”

Šis ir sarežģīts projekts, kas nāk ar izaicinājumiem, atzīst būvnieki. Pirms 120 gadiem celtā ēka piedzīvojusi spilgtu mūžu, un tai patīk patramdīt celtniekus, likt tiem palauzīt galvas.

“Galvenie grūtumi šajā projektā ir saistāmi ar veco ēku, Smiļģa ēku, tieši ar konstrukciju, teiksim tā, neiespējami paredzēt kaut kādas konstruktīvās lietas, kas ir paslēptas zem citiem būvelementiem, tāpēc tas lielākoties ir saistīts ar šo ēku, jaunajā apjomā viss virzās paredzami,” norādīja SIA “Skonto Būve” projektu vadītāja vietnieks Viktors Borisovskis.

Pārējais būvapjoms, arī pagalma ēkas, kurās izbūvētas divas tā saucamās “black box” zāles, ir jauns. Tur būs arī trīs mēģinājumu zāles, darbnīcas, ģērbtuves un atpūtas telpas teātra darbiniekiem.

Pēc rekonstrukcijas Jaunajā Rīgas teātrī uz izrādēm varēs nākt divreiz vairāk skatītāju. Pārbūvē iesaistītie pārliecināti, tas notiks jau pēc pusotra gada.

Renārs Griškevičs uzsvēra: “Protams, nenoliedzami pandēmijas apstākļi, kavējumi materiālu piegādēs, karstie laikapstākļi ir izaicinoši būvniekam, tāpēc jāatzīst, ka ir nelielas nobīdes kopējā darbu izpildes termiņā, un mēs aktīvi strādājam kopā ar būvnieku, lai rastu risinājumus un pabeigtu teātri un nodotu sabiedrībai un pašam teātrim 2022. gada nogalē.”

Bet tikmēr jau augustā Lāčplēša iela pie teātra atkal tiks atdota gājējiem un riteņbraucējiem. Fasādes siena ir nostiprināta un droša, metāla konstrukcijas tiks novāktas un darbi turpināsies teātra teritorijas iekšpusē.

KONTEKSTS:

Šobrīd tapusi aptuveni trešdaļa jaunās teātra ēkas galveno būvkonstrukciju un redzamas skatītāju zāles aprises. Pabeigti Smiļģa zāles balkona un mazās “black-box” zāles betonēšanas darbi. Būvdarbi notiek saskaņā ar arhitektes Zaigas Gailes ieceri un tie jāpabeidz 2022. gada nogalē.

VNĪ noslēdzis līgumu ar iepirkuma konkursa uzvarētāju – pilnsabiedrību “SBSC” par līguma summu – 29,9 miljoni eiro. Tajā iekļauti ne tikai būvdarbi, bet arī projektēšanas risinājumi papildu drošības pasākumu veikšanai, BIM tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātra tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētās mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro.

Darbi JRT ēkas būvlaikumā tika apturēti 2018. gada beigās, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. 2019. gada jūlija beigās pasūtītājs – "Valsts nekustamie īpašumi" – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti