Dienas ziņas

Kuldīgā izveidots atzars fondam "Help Ukraine"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Ģipkas baznīcā izskanējusi opera

FOTO: Ģipkas baznīcā izskan Pučīni operas «Māsa Andželika» koncertuzvedums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nebijušu kultūras baudījumu piedzīvojusi pavisam nelielā Talsu novada Ģipkas evaņģēliski luteriskā baznīca – pirmo reizi dievnama vēsturē tajā notika Džakomo Pučīni operas "Māsa Andželika" koncertuzvedums. Tā ir sena, bet reizē arī jauna baznīca, jo pirms 12 gadiem atjaunota no drupām. Vietējās draudzes priekšnieks operas uzvedumu nozīmībā salīdzina ar baznīcas atjaunošanu.

Ģipkas baznīcas liktenis bijis traģisks – tā postīta vairākkārt, līdz pirms aptuveni 40 gadiem pēc ugunsgrēka no tās pāri palika tikai mūri. Bet šobrīd atjaunotais, gaišais dievnams ir kā izcila dzīvā dekorācija Pučīni operas koncertuzvedumam "Māsa Andželika".

"Tā akustika katram dievnamam tiešām ir sava, un viņa ir dzīva," teic koncertuzveduma titullomas atveidotāja Irma Pavāre. "Teātrī akustika ir radīta tieši teātrim plus mīnus, un tad tu zini, ko no tās sagaidīt. Bet baznīcas velves tomēr savādāk pieņem gan balsi, gan instrumentus, un tā ir, manuprāt, ļoti interesanta pieredze gan dziedātājam, gan arī klausītājam."

Viena no pasākuma idejas autorēm Zigrīda Krīgere stāsta: "No rīta, kad mēs pamēģinājām tukšajā baznīcā, akustika bija, protams, daudz vairāk, un likās, ak kungs, viņas ir par daudz, meitenēm mazliet jāvāc balsis, lai nav tik milzīga reverberācija. Bet tad, kad ieradās publika, akustika normalizējās, un līdz ar to nevienam nebija tik ļoti jāknapinās, visi varēja dziedāt ar piepildītu balsi."

Māsas Andželikas lomas izpildītāja Laima Krīgere šo izrādi jau piedzīvojusi uz skatuves Itālijā, bet, viņasprāt, tā ļoti piestāv tieši baznīcai. Operas darbība norit klosterī, un klostermāsu attiecības iespējams smalkāk izspēlēt tieši baznīcā, nevis uz lielās skatuves. "Cilvēki uzreiz var redzēt praktiski visu – kā kinoteātrī. Tad tas ir nedaudz cits izaicinājums kā spēlēt uz lielu attālumu," uzsver Krīgere.

Uzstāties kopā ar profesionāliem un pasaules skatuves piedzīvojušiem māksliniekiem bija iespēja arī vietējiem – sākot no mazā kaimiņciema puikas, kam bija uzticēta loma emocionālā operas noslēgumā, līdz Rojas kultūras centra sieviešu korim "Kalva", kam šī esot sezonas noslēguma kulminācija.

Kora "Kalva" dalībniece Kristīne Voldemāre par pieredzi stāsta: "Opera bija itāļu valodā, un, protams, no tautasdziesmām pārlēkt uz operu ir savādāk, bet mēs dziedam arī baznīcas dziesmas un dažādas garīgās dziesmas. Tā, ka nav tā, ka pirmo reizi kas tāds, bet, protams, tas bija izaicinājums liels."

Operas koncertuzvedums pavisam nelielā Ziemeļkurzemes piekrastes ciemā ir ne tikai kultūras baudījums, bet reizē izglītojošs pasākums.

"Ciemā pa šo laiku, kamēr viņi zināja, ka te notiks opera, viņi sacīja: "Pirmo reizi mūžā mēs būsim operā"," bilst draudzes priekšnieks Valdis Rande.

"Cilvēki vispār nezina pietiekami daudz par operu, un rodas kaut kāds maldīgs iespaids par to, kas tad īsti opera ir. Jo mēs vairāk tuvinām viņu cilvēkiem, jo vairāk mēs varam arī izglītot savā veidā," uzsver Laima Krīgere.

Šobrīd Ģipkas baznīca ir pirmā un vienīgā, kurā izskanējis operas koncertuzvedums "Māsa Andželika", taču idejas autori cer, ka reiz to izdosies aizvest arī uz kādu citu Latvijas dievnamu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti