Kultūras ziņas

"Satori" sāk priekšvēlēšanu diskusiju ciklu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Festivāls "Homo Novus" aicina atklāt un līdzdarboties

FOTO: Festivāls «Homo Novus» aicina atklāt un līdzdarboties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šuvēju cehs, kurā darbojas apmeklētāji. Kopā ar skatītājiem sarīkota protesta akcija. Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" ne tikai stāsta un rāda, bet arī aicina skatītājus līdzdarboties pavisam neparastos veidos.

"Hands Up" jeb "Rokas augšā" ir Agnietes Lisičkinaites dejas performance, kuru māksliniece piedzīvo kopā ar skatītājiem. Performances laikā Lisičkinaite aicināja apmeklētājus izvēlēties plakātus un ar tiem doties gājienā. Protesti, pēc mākslinieces domām, ir gan demokrātijas rīks, gan arī agresijas izpausme: "Mums vajag iesaistīt jauniešu auditoriju, lai viņi neaizmirstu parādīt savu viedokli, runātu par to, kas viņiem ir svarīgs. Bet tāpat es vēlos atgādināt, ka katram viedoklim ir nozīme. Katru reizi, kad vēlies izteikt savu viedokli, tev ir jāapzinās, ka tas var ietekmēt cilvēkus ar pretēju viedokli. Piemēram, ja es saku, ka es balsoju par tradicionālām ģimenēm, tad ir jāsaprot, cik cilvēkus es sāpinu ar savu viedokli. Tāpēc es performancē "Rokas augšā" izmantoju fizisko formātu, kas pēc kāda laika nogurdina un rada sāpes, tas attēlo to, cik grūti ir paust savu viedokli."

Izrāde "Hands Up"
Izrāde "Hands Up"

"Es gribu runāt par minoritātēm, par LGBTQ kopienu, par valstīm, kurām ir nepieciešama mūsu balss, piemēram, Eiropā, Ukrainai, Taivānai, Palestīnai. Es gribu, lai cilvēki aizdomātos par to, cik brīžiem drausmīga ir šī pasaule. Lai cilvēki neaizmirstu iet protestos, lai būtu liberāla sabiedrība un tiesības visiem tās pārstāvjiem," skaidroja māksliniece.

Līdzdarboties skatītājus aicina arī projekts "GuČi fabrika", vēršot uzmanību uz lietu vērtību. No visiem labi zināmajām rūtotajām tirgus somām tiek veidotas jaunas somas, apģērba gabali un pat dekorācijas.

"Mēs gribam lētam piešķirt dārgumu," stāsta šuvēja Anta Pole. "Ka var arī no pilnīgi lētām lietām uztaisīt kaut ko super krutu. "GuČi" – tā jau ir parodija par īsto "Guči", kur viss ir nenormālākajās summās, viss ir dārgi. Mēs esam lētais variants, ekvivalents tam visam."

Kopdarba telpa "Guči fabrika" festivālā "Homo Novus" 2022. gadā
Kopdarba telpa "Guči fabrika" festivālā "Homo Novus" 2022. gadā

Festivāla apmeklētājiem ir iespēja ne tikai līdzdarboties, bet darinājumus iegūt arī savā īpašumā, iemainot tos pret kādu citu lietu.

Iespēja līdzdarboties ir līdz pat pēdējai festivāla dienai. Nedēļas nogalē "Homo Novus" "Apvērsumā" izpaudīsies festivāla jaunākā organizatoru grupa – pusaudži, kas veido ar nostalģijas tematu saistītas aktivitātes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti