FOTO: Dailes teātrī top pirmsnāves komēdija «Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu» Mārtiņa Eihes režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī iestudē Stīvena Adlija Girga provokatīvo lugu "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" ("Last Days of Judas Iscariot"). Iestudējums, kas raksturots kā pirmsnāves komēdija, pirmizrādi uz  Dailes teātra Lielās zāles skatuves piedzīvos svētdien, 9. oktobrī, informēja teātra pārstāvji.

Šķīstītavā, vietā starp paradīzi un elli, savus darba pienākumus veic tiesnesis, kurš regulē grēcinieku plūsmu uz elli. Viņš ir paviršs ierēdnis, jo darbu apvienošanas kārtībā debesīs pamanījies uzsākt savu mazo biznesu, cepot hotdogus. Tomēr viena lieta izsauc vispārēju šķīstītavas sabiedrības uzmanību un sašutumu – kāds grib attaisnot Jūdu Iskariotu un izpestīt no elles. Šķīstītavā sākas šovs tikai pieaugušajiem, kā TV studijā pēc pusnakts.

"Izrāde būs gudra komēdija par ārkārtīgi nopietnām tēmām: mirušās slavenības, svētie un vēsturiskie personāži tiesā juku jukām nomaina viens otru. Katram ir savi argumenti, kāpēc Jūda ir vai nav pelnījis tās nepatikšanas, kas viņam sākās pēc Jēzus nodošanas. Un arī debesīs, kā traktē izrādes režisors, popkultūra ir cieņā, tur ir karaoke, tur laiku pa laikam skan ikoniski hiti Mātes Terēzes vai Poncija Pilāta izpildījumā un tur pat ir klubi ar naktsdzīvi un tehno," vēstīts izrādes pieteikumā.

"Iestudējuma veidotāji brīdina skatītājus par to, ka lugā smejas par nāvi, vardarbību un pašnāvību (konkrēti – pakāršanos olīvkokā). Tēli runā asprātīgas replikas, kurās daži varētu saklausīt homofobiju un seksismu. Būs dzirdami izteicieni, kas vērsti pret īriem (un tēli nekautrīgi smejas arī par citu tautību rudiem un vasarraibumainiem cilvēkiem). Ir dzirdami melni joki par ēšanas traucējumiem, tiek lietoti vārdi, kuri varētu aizskart romu izcelsmes cilvēkus. Necenzēti vārdi ir palikuši necenzēti. Tiek ironizēts par antisemītismu, un dažām personām patiešām ir antisemītiski uzskati (kaut liela daļa personu ir ebreji). Tomēr tam visam pāri asprātīgā veidā luga risina katram paškritiskam cilvēkam svarīgu jautājumu, vai sirdsapziņas mokas nav nāvējošākas par jebkuru citu sodu," skaidroja izrādes veidotāji.

Lomās plašs Dailes teātra aktieru ansamblis: Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Advokāte), Kaspars Dumburs (Prokurors), Artis Robežnieks (Tiesnesis), Niklāvs Kurpnieks (Sātans), Ieva Segliņa (Māte Terēze), Dārta Daneviča (Marija Magdalēna), Aldis Siliņš (Bailiffs), Juris Bartkevičs (Freids), Gints Grāvelis (Poncijs Pilāts), Andris Bulis (Svētais Pēteris), Mārtiņš Upenieks (Jēzus no Nācaretes), Lauris Dzelzītis (Jūdas Iskariots), Kristīne Nevarauska (Svētā Monika), Lilita Ozoliņa (Jūdas māte), Imants Strads (Bučs Hanīvils)

Režisors – Mārtiņš Eihe, scenogrāfe – Pamela Butāne, kostīmu māksliniece – Rūta Kuplā, horeogrāfe – Anna Abalikhina, video mākslinieks – Aleksandrs Lobanovs, gaismu mākslinieks – Jevgēnijs Gansburgs, muzikālais konsultants – Juris Vaivods, vokālā pedagoģe – Ilze Dzenīte, režisora asistents – Reinis Boters.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti