Kultūras ziņas

Neatzītās dzejnieces piedzīvojumi Leļļu teātrī

Kultūras ziņas

Veikta ēkas Elizabetes ielā 2 tehniskā izpēte

"Monstrs" – par grūti audzināmiem jauniešiem

FOTO: Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Dmitrija Petrenko «Monstrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

9. oktobrī Dailes teātra Mazajā zālē skatītāju vērtējumam nodos režisora Dmitrija Petrenko jaunāko iestudējumu “Monstrs”. Tā centrā ir nepieredzējuša skolotāja un dumpīga pusaudža attiecības, kuras izspēlē Gints Andžāns un Kārlis Arnolds Avots. Spurainā jaunieša pasaules uztveri izrādē īpaši paspilgtina pašmāju repera Prusax kompozīcijas.

Britu dramaturga Dankana Makmillana luga “Monstrs” vēsta par tēmu, kas samilzusi arī mūsdienu Latvijas sabiedrībā, proti, ko iesākt un kā sadzīvot ar tā dēvētajiem “grūti audzināmiem jauniešiem”. Iestudējuma režisors Dmitrijs Petrenko lugas tēmu saista ar sabiedrības atbildību par nākamo paaudžu nākotni.

“Kaut kā gribēju šoreiz paskatīties uz tiem cilvēkiem, kuri palielam, tāda sajūta, ka nevienam nav vajadzīgi,” skaidro režisors.

Lugas centrā ir Derils. Viņš neapmeklē stundas, izceļas ar destruktīvu uzvedību un uzdod kaitinošus jautājumus. Sarežģītā un neaprēķināmā pusaudža loma uzticēta Dailes teātra jaunajam aktierim Kārlim Arnoldam Avotam, kuram vēl spilgtā atmiņā ir paša skolas laika izdarības. 

“Derils, manuprāt, viņš ir tik neparasts, ka viņš šobrīd balansē. Vai kļūt par zemisko antisociālo būtni, vai par augsto. Tikpat labi mēs redzam, ka viņš nav uz mutes kritis džeks un nav arī stulbs. Jautājums, ko mēs, kā sabiedrība varam darīt? Kā varam palīdzēt?” spriež aktieris.

Derila skolotāju Tomu izrādē spēlē Gints Andžāns. Viņš par lomu saka: “Šis ir varen liels pārbaudījums ar toleranci, ar pacietību, ar spēju pielāgoties, noturēties un būt viedākam. Neaiziet provokācijas pavadā un augt. Bet tas personāžs nav gatavs tik lielam izaicinājumam un pretestībai.”

Izrādes noskaņu spēcīgi papildina Latvijas hiphopa mākslinieka Prusax  mūzika.

Kā atzīmē Kārlis Arnolds Avots: “Jaunatne šobrīd ļoti klausās Prusax un vispār new wave, un to nevajag ignorēt. Jo gabalam “Pirmais līgā” ir gandrīz miljons skatījumu. Tā ir realitāte.”

“Varbūt arī mums jākļūst tikpat radikāliem kā tiem jauniešiem, pusaudžiem, lai par to sāktu domāt, lai to sadzirdētu. Jo es ticu, ka šo lietu var kaut kā atrisināt. Es ticu, jo citādi es laikam netaisītu izrādi par to,” atzīmē režisors Dmitrijs Petrenko.

Izrādi veidojuši režisors Dmitrijs Petrenko, scenogrāfe Marija Ulmane, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, gaismu māksliniece Māra Maļikova un mūzikas autors Prusax.

Izrādē spēlē Kārlis Arnolds Avots, Gints Andžāns, Anete Krasovska un Indra Birķe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti