Rīta Panorāma

Telefonintervija ar LR kora māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Sigvardu Kļavu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Īru miroņgalva" - ļoti melna komēdija Dailes teātrī

FOTO: Dailē tapusi Mārtina Makdonas melnā komēdija «Īru miroņgalva»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dailes teātrī tapis Mārtina Makdonas lugas jauniestudējums "Īru miroņgalva" (oriģinālā "Konemāras galvaskauss"). Iestudējums ir reizē drāma un kriminālkomēdija, kurā autors ar ironiju attēlo dīvainus notikumus nomaļā lauku ciematā Īrijā, bet tikpat labi šis ērmotais stāsts varētu būt noticis kādā Latvijas lauku tālākajā nostūrī, informēja teātra pārstāvji.

Jauniestudējuma režisore ir Londonas Vestendas teātra "Mischief" režisore Eimija Mārčanta (Amy Marchant), kura pagājušajā sezonā Dailes teātrī iestudēja angļu komēdijas "The Play That Goes Wrong" latviešu versiju "Izrāde, kas saiet sviestā". Dailes teātra un britu kolēģu sadarbība turpinās ar "Īru miroņgalvas" iestudējumu, pie kura tapšanas strādājusi britu radošā komanda.

Eimija Mārčanta par izvēli iestudēt Mārtina Makdonas lugu Latvijas skatītājam saka: "Man radies iespaids, ka latvieši nebaidās no melnā humora. Makdona ir mūsdienu melnās komēdijas karalis. "Konemāras galvaskauss" ir luga, kas ar savu meistarīgo un unikālo ikdienas dzīves absurda un nežēlības atveidojumu mainījusi mūsu izpratni par "kapeņu humoru". Autors mums atgādina, ka vienīgais veids, kā stāties pretī traģēdijai, ir smiekli – apņēmīgi un drosmīgi smejoties tai sejā."

Mārtina Makdonas luga "Konemāras galvaskauss" ir autora "Līnenas triloģijas" otrā daļa, kas stāsta par maza īru ciematiņa iedzīvotāju dzīvi un vietējo kapraci Miku Daudu, kuram katru gadu jāizrok vecie kauli no baznīcas mazās kapsētas, lai būtu vieta jauniem apbedījumiem. Starp "vecajiem" līķiem ir arī Mika nelaiķes sievas mirstīgās atliekas. Un vienkāršo laužu ciematiņā jau no sākta gala klīst nelāgas baumas par viņa lomu sievas nāvē.  

Mārtins Makdona Latvijas skatītājam zināms kā drāmas "Spilvencilvēks" ("Pillowman") autors un filmas "Reiz Brigē" ("In Bruges") režisors, kā arī ar vairākām "Oskara" balvām godalgotās kinolentes "Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā" ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri") režisors. Viņa jaunākā filma "Inišerinas lietuvēni" ("The Banhshees of Insherin") nupat 79. Venēcijas kinofestivālā ir saņēmusi balvu par labāko scenāriju. Makdona ir šīs filmas režisors un scenārija autors.

Lomas izrādē atveido Lauris Subatnieks (Miks), Klāvs Kristaps Košins (Mārtins), Toms Veličko (Tomass), Indra Briķe (Mērija). Režisore – Eimija Mārčanta, scenogrāfija un kostīmi – Sesija Kalfa (Ceci Calf), gaismu mākslinieks – Pīters Smols (Peter Small); muzikālais konsultants – Kristaps Paegle; režisores asistente – Inga Krasovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti