Kultūras ziņas

Mākslinieču duets Skuja Braden gatavojas Venēcijas biennālei

Kultūras ziņas

Ojāra Vācieša dzeja krievu valodā

Dailes teātrī britu komēdija "Izrāde, kas saiet sviestā"

FOTO: Britu humors uz Dailes teātra skatuves – «Izrāde, kas saiet sviestā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātrī 26. janvārī pirmizrādi piedzīvoja britu autoru Henrija Luisa, Džonatana Seiera un Henrija Šīlda komēdija "Izrāde, kas saiet sviestā". 2015. gadā luga ieguva prestižo Lorensa Olivjē balvu kā labākā jaunā komēdija un Londonas Vestendā tiek izrādīta jau septiņus gadus. Jauniestudējums ir teātra kompānijas "Mischief Theatre" radītās un Londonas Vestendā populārās izrādes "The Play That Goes Wrong" Latvijas versija, ko Dailes teātrī iestudējusi režisore Eimija Mārčanta. Līdz šim komēdija izrādīta vairāk nekā 30 pasaules valstīs.

"Dažādas auditorijas uz izrādi reaģē atšķirīgi, taču, manuprāt, tajā ikvienam atrodams kaut kas interesants," pārliecināta režisore Eimija Mārčanta. "Allaž ir interesanti vērot, kuri brīži kurai auditorijai šķiet veiksmīgāki un smieklīgāki un kuri mazāk. Mums nācās nomainīt grupas "Duran Duran" pieminēšanu ar "ABBA", jo "Duran Duran" šeit nav tik plaši pazīstama. Lūk, tādas interesantas izmaiņas. Bet citādi šis bija ļoti līgans process, kas bija patiesi pārsteidzoši."

Lugas centrā stāsts par Kornlijas drāmas pulciņa entuziastiem, kas iestudē "Slepkavību Haveršamas muižā". Lugas autori izdomājuši pilnu buķeti ar negadījumiem, kas var notikt uz teātra skatuves iestudējuma laikā, un par situācijām, kas aktieriem mēdz rādīties ļaunākajos sapņos.

Teātra kritiķe Maija Svarinska dalās pārdomās: "Jauns, mums negaidīts komēdijas tips, žanrs. Brīžiem aizkustinoši, smieklīgi. Aizkustinoši tāpēc, ka ir ļoti asprātīga režijas un aktieru sadarbība. Brīnišķīgi spēlē aktieri un vajag iemācīties, kas ir angļu melnais humors!"

Izrāde ir tehniski sarežģīta. Aktieriem jāspēj balansēt starp krītošām dekorācijām, pārvarēt dažādus šķēršļus un vienlaicīgi tēlot īpašā, latviešu teātra skolai neierastā manierē. Izpratne par angļu humoru Dailes teātra pirmizrādes publikai bija atšķirīga.

Izrādi apmeklēja arī Valdis Zatlers, kurš atzina: "Mēs esam profesionāli ļoti augstā līmenī. Un tas, vai mēs spējam ienest iekšā britu humoru latviešu sabiedrībā, tas ir atklāts jautājums. Tik labā izpildījumā, es domāju, ka cerības ir."

Arī aktieri uzsver, ka izrāde pievienotā vērtība ir tehniskais sniegums – improvizācijai vietas nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti