Kultūras ziņas

Izstāde kā ceļojums faktūru uztveres vēsturē

Kultūras ziņas

Zviedrijas akrobātu viesizrādes Rīgas cirkā

LNOB sezonu atklāj ar "Gulbju ezeru"

FOTO: Baltajā namā baleta svētki – sezonu atklāj ar «Gulbju ezeru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc piecu mēnešu pārtraukuma skatītājiem durvis atkal vērusi Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) un 102. sezonu atklājusi ar Pētera Čaikovska baleta “Gulbju ezers” pirmizrādi.

“Gulbju ezeru” uzskata par vienu no klasiskā baleta mākslas virsotnēm, un Latvijā šis balets pirmo reizi iestudēts 1926. gadā. Kopš tā laika tas arvien ir bijis mūsu teātra repertuārā. Saglabājot vēsturisko Mariusa Petipā un Ļeva Ivanova horeogrāfiju, jaunāko inscenējumu veidojis Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

2. septembra vakarā pie Baltā nama jūtama svētku gaisotne, stingri ievērojot pulcēšanās norādes, saposti ļaudis pulcējās baleta mākslas svētkiem.

Čaikovska baleta “Gulbju ezers” Mariusa Petipā un Ļeva Ivanova horeogrāfijā pirmizrāde notika 1877. gadā, un kopš tā laika tas kļuvis par vienu no baleta mākslas simboliem pasaulē. Pēc komponista ieceres darbība notiek Vācijā, jaunajā iestudējumā – izsmalcināti krāšņajā Ludviga II laika galma atmosfērā Bavārijas pilīs.

Kaut arī princim Zigfrīdam apkārt daudz daiļu jaunavu, viņa sirds gaida ko īpašu – tā ir ļaunā burvja noburtā daiļā Odeta, ko var glābt tikai pašaizliedzīga mīlestība.

LNOB iestudējumā būs redzami četri dažādi galveno lomu sastāvi. 2. septembrī aci priecē Nerra – Germana Sevčenko sniegums, ļaunā burvja Avetika Karapetjana lēcienu lidojums, pievilcīgais prinča drauga Kristapa Jaunžeikara sniegums, kas savulaik bijusi Aivara Leimaņa loma, bet Jūlija Brauere ar savu trauslumu, meistarību, vieglumu Odetas-Odīlijas lomā, šķiet, pacelsies spārnos līdzi gulbjiem. Savukārt prinča lomā – Londonas Karaliskā baleta premjers Vadims Muntagirovs.

“Gaišs, izteiksmīgs, ar perfektu plastiku, pozu un lēcienu skaidrību,” par skatuves partneri saka Jūlija Brauere.

Vadims Muntagirovs gan atzīst: “Dzīvē es nejūtos kā princis. Bet ir tik brīnišķīgi atkal būt princim uz skatuves pēc sešu mēnešu dīkstāves, kaut ko tādu man nav nācies piedzīvot. Esmu ļoti gandarīts par šo iespēju atkal dejot un ar tik lielisku partneri kā Jūlija.

Jums ir ļoti spēcīgs balets, ne tikai es viņiem varu ko sniegt, bet arī pats gūt jaunas atziņas sev.”

Iestudējuma vizuālo ietērpu veidojis kostīmu mākslinieks Roberts Perdziola un scenogrāfs Huans Giljermo Nova. Izrādes muzikālais vadītājs ir diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti