Kultūras ziņas

Piedalies "Kilograms kultūras" rudens balsojumā!

Kultūras ziņas

Uz valsts finansējumu cer 11 kino projekti

"Fonogramma" – izrāde par diviem

«Fonogramma» – pie skatītājiem nonākusi Intara Rešetina izrāde par mīlestības dažādību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Teātra izrādēm neierastā vietā, klubā “Studio 69”, 23. septembrī pirmizrādi piedzīvoja režisora Intara Rešetina jaunākais iestudējums “Fonogramma”. Tā pamatā ir dramaturga Alekseja Ščerbaka jaunākā luga par mīlestības dažādību, ko uz skatuves izspēlē Dailes teātra dīva Lilita Ozoliņa un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Igors Čerņavskis.

Melodrāma “Fonogramma” ir stāsts par slavenas operdziedātājas un mīma satikšanos pēc 40 gadu pārtraukuma. Viņus vieno mīlestība, tomēr katrs to piedzīvojis ļoti atšķirīgi. Lugā uzsvērts, ka teju katram ir skelets skapī, kas par sevi atgādina, mokoši un uzstājīgi urdot prātu.

“Tā “fiška” ir tā, ka vienam cilvēkam ir tāda mīlestība un tā ir liela, nopietna un patiesa! Man arī ir mīlestība, bet cita. [..] Man liekas, ka mīlestības skaistums ir tajā, ka katram cilvēkam dievs dod savu variantu,” stāsta aktrise Lilita Ozoliņa.

“Bez šaubām, mans tēls nav vesels cilvēks. Mani personīgi šī tēma aizkustināja, jo varu nospēlēt brieduma trūkumu, atraidīto,” atklāj aktieris Igors Čerņavskis. “Varu nospēlēt to, uz ko tiecas visu mūžu, bet to nesaņem, kaut ļoti cer līdz pēdējam brīdim. Bet dzīvot un mīlēt visu mūžu, es domāju, ir ļoti cēli. Bet tas diemžēl apdraud garīgumu un saprātu.''

Režisors Intars Rešetins galvenās lomas atveidotājus izraudzījis ar nodomu Alekseja Ščerbaka stāstam radīt paplašinājumu.

“Strādāt ar tik leģendāriem aktieriem, kas visu dzīvi ir atdevuši teātrim un kino, ka tur ne tikai izstāstīšu Alekseja stāstu, ko viņš ir iekodējis lugā, bet ka tur lasīsies arī viņu personiskie dzīves stāsti,” pauž režisors.

“Es pirmo reizi strādāju ar Intaru, kā režisoru. Es esmu viņam visu laiku atgādinājusi, ka man jau ir tik un tik gadu un ka mūžs iet uz priekšu. Bet viņš to visu neņēma vērā. Tad tagad viņš beidzot ir nācis pie prāta un strādā,” norāda Lilita Ozoliņa.

Izrādē līdzās Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra aktierim Igoram Čerņavskim Lilita Ozoliņa publiku uzrunā krievu valodā. Kā atzīst aktrise, tā ir papildu koncentrēšanās un atbildība.

Izrādes skatītājs Jakovs Rafalsons novēl iestudējumam labu ceļavēju: “Ļoti sarežģīts materiāls. Domāju, ka ir jāpaiet laikam. Ir ļoti labi fragmenti, bet ir jūtams nervs. Vajadzētu būt pilnīgam mieram. Bet es domāju, ka viss būs lieliski!”

“Tas ir skaistākais, ko varēja redzēt no pēdējiem uzvedumiem ar mūsu skaisto, cienījamo Lilitu Ozoliņu! Sajūsma! Viennozīmīgi, sajūsma! Šī izrāde ir sajūsmas vērta!” pauž skatītāja Dace.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti