Rīta Panorāma

PVO brīdina par tālāku Covid-19 izplatību Eiropā

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Laikmetīgās dejas festivāla "Vides deja" izrāžu videoversijas

Festivālu «Vides deja» pirmo reizi iespējams piedzīvot video formātā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atskatoties uz starptautisko laikmetīgās dejas festivālu "Vides deja", kas šovasar notika jau 11 reizi un kur laikmetīgā deja top ciešā saspēlē ar vidi, pirmoreiz festivāla pastāvēšanas vēsturē izveidotas izrāžu videoversijas, ko no oktobra beigām skatītājiem ir iespēja vērot trīs piektdienas vakarus tiešsaistē. Šīgada festivāls pandēmijas dēļ bija citādāks – ar saīsinātu māksliniecisko programmu un mazāk skatītājiem, toties ar sportiskāku iesaisti pašu vides dejas izrāžu norises vietu atrašanā.

5.novembrī būs skatāmas vides deju performances "Izdzīvošana" un "Pirmais lidojums", bet 12. novembrī "SYNC" un "Izbalansēt". Informācija un pieteikšanās festivāla mājaslapā.

Horeogrāfe, festivāla "Vides dejas" dibinātāja Lilija Lipora uzsver – vide ir viens no galvenajiem izteiksmes līdzekļiem, otrs ir ķermenis. Viņa stāsta, ka festivāla izrādes līdz šim ir notikušas kapos, baznīcās, uz jumtiem, pamestās ēkās un pavisam jaunās, un šī vide iedvesmo un palīdz runāt par gan par personīgiem, sāpīgiem jautājumiem, gan sociāliem un politiskiem.

Viens no videodarbiem ir horeogrāfes Katrīnas Albužes izrāde "Izdzīvošana" par cilvēkiem, kuri spiesti dzīvot zem viena jumta un kā tas maina attiecības, kad viens otram sāk krist uz nerviem.

Albužes izrādē piedalās dejotājs Edvards Kurmiņš, kurš stāsta: "Vides dejas formāts ļauj un aicina radošos cilvēkus iedvesmoties no dabas vai lokācijas. Ja tur ir īpašs koks vai zālājs, tad to arī aicina ietvert savā mākslas darbā. Un vēl, kas to padara īpaši intīmu, ir tas, ka izrādes nevar nekur citur pārvest. Ja pārved, tad ir jāpārveido, jo nav tāda pati ainava, kā bija tur. Tas ir ļoti īpašs moments. Var gadīties ka izrādi atkārtos vai ne, bet tādu, kāda viņa bija tur, var redzēt tikai tur."

Horeogrāfs un dejotājs Aigars Larinovs "Vides dejā" piedalās ar izrādi "Izbalansēt": "Pati izrāde ir par līdzvērtīgu sadalījumu, vairāk par domām par godīgumu un godīga sadalījuma idejām, par resursiem, laiku uz skatuves, cik kuram solo, jo daudz izmantojam solo, kurš kuru nes, kurš padodas, kurš vairāk vada." Izrādes pamatā ir kontaktimprovizācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti