Kultūras ziņas

Izrāde par Ulmaņa pagaidu valdību Liepājā

Kultūras ziņas

Kā pārvarēt niezi galvaskausā?

Festivālu "Homo Novus" atklāj koku balsis

Festivālu «Homo Novus» atklāj koku balsis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”, kas savulaik sevi pieteica ar ambīciju mainīt latviešu teātra seju, 6.septembra vakarā ar 15 minūšu garu “Koku operu” piedzīvoja 14. atklāšanu. Šoreiz liela daļa festivāla darbu veltīti dabas un ekoloģijas tēmai.

Pasaulē īsākā zināmā opera ir trīsarpus minūtes gara, taču parkā pie Latvijas Universitātes Matemātikas un fizikas fakultātes festivāls “Homo Novus” tiks atklāts ar operu, kuras hronometrāža ir 15 minūtes. Tajā fantazēts par tēmu, ko koki mums teiktu, ja tiem būtu balss.

Komponistes Annas Ķirses un režisora un dramaturga Andra Kalnozola “Koku opera. Pilsēta” trāpīgi apliecina šī gada festivāla dominējošo tematu – daba un ekoloģija. Pirmo reizi publikai darbs atrādīts “Sansusī” festivālā pirms diviem gadiem un nu no laukiem ienācis pilsētā. 

“Mēs abi divi staigājām pa mežu Aknīstē un kaut kā ieraudzīju, ka dziedātāji dzied no koku galotnēm, un tā arī radās tā ideja. Šeit ir pilnīgi kaut kas citādāks. Man ļoti patīk tas, kā pilsētas skaņas ienāk arī operā, vilciens vai automašīnas, tramvajs,” stāsta Ķirse.

“Šī ir tikai viena no koncepta sastāvdaļām. Mums vēl būs “Koku opera” Somijā pēc gada, tā būs pavisam cita koku opera ar vējgāzi,” atklāj Kalnozols.

Dziedātājs Zigmārs Grasis atklāj, ka šajā operā apstākļi ir ekstrēmāki nekā parasti, jo skatuve ir koks: “Plus arborika un viss pārējais, bet interesanti – man patīk.”

Savā 14. rudenī festivāls “Homo Novus” pie skatītājiem dodas ar 14 izrādēm, un puse no tiem ir jauniestudējumi. “Es varu pirmo gadu pa visiem šiem gadiem izdarīt secinājumus par auditoriju, un tas secinājums ir brīnišķīgs – mums ir gandrīz pilnībā izpārdots festivāls vēl pirms atklāšanas. Tas nozīmē, ka skatītāji ir sākuši uzticēties mums un tam, ko mēs piedāvājam,” saka festivāla rīkotāja Gundega Laiviņa.

Festivāls “Homo Novus” ar teātra valodā nereti sarežģīti izstāstāmiem jautājumiem galvaspilsētu apdzīvos līdz trešdienai, 12.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti