Festivāls «Teātris ir visur Kuldīgā» jau sesto gadu atdzīvinās pilsētvidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šā gada 18. un 19. septembrī jau sesto gadu pēc kārtas dažādas skatuves mākslas norises būs vērojamas Kuldīgas pilsētvidē, lai turpinātu skatuves mākslas festivāla “Teātris ir visur Kuldīgā” aizsāktās tradīcijas un pilsētas iedzīvotājiem un viesiem piedāvātu daudzpusīgu, mākslinieciski augstvērtīgu un aizraujošu kultūras pieredzi, informēja organizatori.

Festivāla programma arī šogad veidota tā, lai gan mazākajiem, gan lielākiem skatītājiem būtu pieejams kultūras piedāvājums, pieredzot skatuves mākslu dažādās formās un Kuldīgas pilsētas vietās, tostarp šogad aptverot trīs pavisam jaunus spēles laukumus. Festivālā viesosies jau tādi zināmi draugi kā Liepājas Leļļu teātris, Zane Daudziņa un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, kā arī Kuldīgā vēl ne tik sastapti mākslinieki – Latvijas Kultūras akadēmijas Valmiera Drāmas teātra aktieru kursa absolventi, iluzionisti Dace un Enriko Pecolli, Rēzija Kalniņa un Kaspars Zemītis, Vestards Šimkus un pat Latvijas volejbolists un olimpietis Aleksandrs Samoilovs.

18. septembrī festivāls sāksies ar Liepājas Leļļu teātra izrādi Ģirta Šoļa režijā “Ucipuci meklē mājas”. Teātris kā festivāla partneris jau vairākus gadus ir iepriecinājis pašus mazākos teātra skatītājus, sagādājot emocijām piepildītu notikumu jaunākajai paaudzei.

Kā norādīja rīkotāji, festivāla neiztrūkstoša pievienotā vērtība ir izglītojošā ievirze, tāpēc arī šogad programmā iekļautas divas skatuves mākslai pietuvinātas meistarklases. Kopā ar aktrisi, skatuves mākslas un runas konsultanti, Latvijas Kultūras akadēmijas docenti Zani Daudziņu dalībnieki skatuves runas meistarklasē “Runā ar iedvesmu!” mācīsies kontrolēt savu elpošanu, apzināties savas balss spēku un diapazona amplitūdu, tiks apgūti efektīvi artikulācijas vingrinājumi skaidrākas dikcijas nodrošināšanai, kā arī savienoti runas procesi ar aktīvu un atbrīvotu ķermeņa valodu. Festivāla veidotāji akcentē, ka šis gads pavisam noteikti iezīmējies arī ar olimpisko spēļu notikumiem. Tāpat kā teātrī, arī sportā svarīgs ir komandas spēks, tāpēc partnerības iemaņu attīstīšana ir būtisks priekšnoteikums veiksmīgu rezultātu sasniegšanā, bet to, kā tas notiek sportā, parādīs un centīsies iemācīt Latvijas pludmales volejbolists un olimpietis Aleksandrs Samoilovs meistarklasē “Partnerība laukumā”. Abas meistarklases notiks Kuldīgas novada sporta skolas Sporta hallē, uz kuru festivāls dodas pirmo reizi.

Festivāla pirmā diena noslēgsies ar Latvijas Kultūras akadēmijas Valmieras Drāmas teātra aktieru kursa absolventu pēdējā studiju gadā tapušo diplomdarba izrādi “Pagaidām Godo” pēc Semjuela Beketa lugas “Gaidot Godo”, kas tiks spēlēta festivālam vēl neierastā vietā – Demokrātijas kvartālā Mucenieku ielā 9.

Festivāla otrā diena iesāksies ar iluzionistu Daces un Enriko Pecolli izrādi “Brīnumi notiek” Kuldīgas Kultūras centrā, aicinot ikvienu apzināties, ka brīnumi notiek ne tikai uz skatuves, bet arī mūsu dzīvēs, un lielie brīnumdari esam mēs katrs pats.

Vēl viena festivāla aizsākta tradīcija ir brīvprātīga iespēja ziedot līdzekļus kādam īpašam mērķim. Šogad tas būs iespējams aktrises Rēzijas Kalniņas un ģitārista, mūziķa Kaspara Zemīša mūzikas un dzejas programmas “Brīdis pēc vakariņām” ietvaros, kas norisināsies Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskās baznīcas dārzā, un saziedotie līdzekļi tiks nodoti baznīcai jumta remontam.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris šogad uz festivālu vedīs režisora Sergeja Golomazova iestudēto izrādi “Čaks. Rīga. Sieviete”, kas tapusi, atzīmējot latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka 120 gadu jubileju. Izrāde iepazīstinās ar Čaka dzīves redzamo pusi un to, kāds dzejnieks bija ārpus saviem dzejoļiem, ko vēl mīlēja, par ko sapņoja. Balstoties uz Aleksandra Čaka vēstulēm, viņa daiļradi, faktiem un minējumiem, teātris piedāvās savu atbilžu versiju uz šiem un citiem jautājumiem par vienu no visklusākajiem un paradoksālākajiem 30. gadu Rīgas bohēmas pārstāvjiem. Izrāde Rīgā oriģināli tiek spēlēta restorāna pagalmā, un arī festivālā tai piemeklēta līdzvērtīga vieta – Kuldīgas iedzīvotāji un viesi aicināti iepazīt Čaku kafejnīcā “Circus”.

Festivāls noslēgsies Kuldīgas Mākslas namā, kurā izskanēs pianista Vestarda Šimkus koncerts divās daļās “Ferencam Listam – 210”, atzīmējot leģendārā ungāru izcelsmes 19. gs. romantisma laikmeta komponista un pianista Ferenca Lista apaļo jubileju.

Festivāls notiks, ievērojot visus valstī izsludinātos aktuālos pulcēšanās noteikumus kultūras pasākumos, paredzot divu veidu notikumus – apmeklētājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19 vai to pārslimojuši, un apmeklētājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, to pārslimojuši, vai pirms pasākuma veikuši Covid-19 testu, un tā rezultāts ir negatīvs, uzrādot atbilstošu, derīgu digitālo sertifikātu ar QR kodu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti