Festivāls «Dirty Drama» šogad aicina ieklausīties kara balsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vasaras vidū, kad daudziem varbūt gribētos aizmirst par pasaules nedienām un izlikties, ka tās mūs neskar, teātra festivāla „Dirty Drama” autori aicina uz sarunu par ļoti smagu tēmu – par karu. Caur meistarklasēm, izrādēm, lekcijām un diskusijām skatītājus uzrunās gan pašmāju jaunie teātra profesionāļi, gan režisori no ārvalstīm, aicinot nebūt tikai pasīviem teātra kā izklaides vērotājiem, bet gan aktīviem sabiedrības locekļiem, kas par konfliktiem runā, lai no tiem izvairītos.

Festivāls no šodienas līdz ceturtdienai notiks Spīķeru radošajā kvartālā. Neatkarīgais teātris „Dirty Deal Teatro” vasaras teātra festivālu rīko jau septīto reizi. Jūtot atbildību neignorēt karu Ukrainā un arvien augošo „karsto punktu” skaitu citviet pasaulē, kara tematikai teātris pievērsās jau visu pagājušo sezonu caur projektu „Kara piezīmes”. Tādēļ likumsakarīga ir festivāla tēma „Kara balss”, kas skatītājus aicinās domāt par to, kā rodas karš un konflikti un kāda ir mūsu katra loma un atbildība.

„Kaut kādā mērā mēs šo tēmu „Kara balss” esam izvēlējušies, lai aicinātu cilvēkus nekarot. Mēs nevaram mainīt to, kas notiek ārpolitikā, bet mēs sevī varam mainīt nostāju: mums nav jādomā, ka karš ir kaut kas neizbēgams,” Latvijas Radio raidījumā „Kultūras rondo” atzina „Dirty Deal Teatro” vadītāja Anna Sīle.

Jautājumu par to, vai karš ir dabiska cilvēces sastāvdaļa, lekcijā festivāla ietvaros šovakar uzdos arī sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, apstrīdot plaši izplatīto uzskatu, ka cilvēka daba ir vardarbīga, tādēļ karš vienmēr ir bijis un būs. Bet kādēļ par karu runāt teātrī?

„Mākslas uzdevums ir likt mums domāt. Domāt arī par būtiskām, smagām lietām, tai skaitā par karu,” atbild sociālantropologs. „Bieži vien, ja tu neiedziļinies šajos nepatīkamajos aspektos, tad var likties – kas tad tur ir… Kā Pirmā pasaules kara sākumā, kur daudzi domāja, ka tā būs tāda pastaiga. Brīvprātīgie sastājās bataljonos ar neļķēm pie cepures un domāja, ka tā dziedādami arī nostaigās visu kara laiku un atgriezīsies visi mājās. Bet izrādījās, ka tas bija viens no šausmīgākajiem pasākumiem, kāds cilvēces vēsturē ir bijis. Un mākslas iespēja ir likt mums padomāt par tiem negatīvajiem aspektiem, neizbaudot tos tiešā veidā.”

Domāt ne tikai skatītāju krēslos, bet pašiem iejūtoties lomās, šovakar liks arī izrāde „Pielaiko varu!”, ko radījis režisors Dmitrijs Petrenko un dramaturgs Jānis Balodis un kas pirmizrādi piedzīvoja sarunu festivālā „Lampa”. Skatītāji varēs pielaikot ārsta, skolotāja, prezidenta, zemnieka un citas lomas un pieņemt lēmumus, kas ietekmēs tālāko spēles gaitu.

„Man šķiet, ka konflikts kā tāds mums vienmēr būs klātesošs. Tikai kara gadījumā ir jautājums, kas ieskanas arī „Kara balsī” – kāpēc karš vienā brīdī kļūst par traģēdiju, jo diemžēl tie, kas konfliktu ir sākuši, iesaista tajā cilvēkus, kas nav bijuši šī konflikta dalībnieki no paša sākuma,” šā gada festivāla tēmu komentē Jānis Balodis.

„Dirty Drama” skatītājus sagaida arī jauno aktieru Marijas Linartes un Ulda Sniķera monoizrādes „Allāha līgavas” un „Esmu karavīrs, māt!”; "Kara piezīmju" cikla noslēgums ar dramaturģes Agneses Rutkēvičas lugas lasījumu Elmāra Seņkova režijā; Valtera Sīļa karam Irākā veltītā izrāde, kā arī mākslinieku Rikija Seabras un Bojana Jablanoveca meistarklašu performances.

Viens no intriģējošākajiem notikumiem solās būt vācu izcelsmes režisora Georga Geno viesizrāde "Bailes Ukrainā". Šis iestudējums ir stāsts par autora personīgo pieredzi, strādājot kā brīvprātīgajam kara pārņemtajā Ukrainas austrumdaļā, stāsta „Dirty Deal Teatro” vadītāja Anna Sīle:

„Viņš ir devies uz Ukrainas konflikta skartajiem reģioniem, runājis ar cilvēkiem un mēģinājis saprast ne tikai lielās politiskās lietas, bet ko šis konflikts ir radījis tieši vietējiem cilvēkiem Ukrainā.”

Kara tēmai veltīto teātra festivālu „Dirty Drama” veido trīs izrāžu, lekciju un diskusiju piepildītas dienas no 4. līdz 6.augustam Spīķeru kvartālā Rīgā. Ieeja visos pasākumos ir par brīvu, ierobežotā vietu skaita dēļ iepriekš piesakot bezmaksas biļeti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti