Rīta Panorāma

Muitas kontrole ārvalstu sūtījumiem

Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Krapsi

Sākas laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja 2014"

Festivāla «Vides deja» vadlīnija šogad - cilvēciskās attiecības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 24. līdz 31.augustam Ropažu novadā norisināsies ceturtais laikmetīgās dejas festivāls "Vides deja 2014". Festivāls šogad par vadlīniju izvēlējies cilvēciskās attiecības. Šīs sajūtas dejotāji izdzīvos dabā, performanču izrādes radot tieši festivāla laikā.

"Laikmetīgajā dejā ļoti liela nozīme ir dabiskumam uz skatuves, dabiskām kustībām, bet otra lieta ir - laikmetīgajai dejai jau nav savas skatuves un teātra mājas, tāpēc māksliniekiem atliek būt ļoti radošiem," stāsta festivāla rīkotāja, horeogrāfe Lilija Lipora.  

Festivāla dejas performances taps kopā ar mūziķiem, kuriem arī būs jāspēj  improvizēt.

"Mūziķiem būs šur tur jāimprovizē. Kā mēs zinām, improvizēt var tikai tas, kuram ir kārtīgs pamats zem kājām. Tur būs ritms, tur būs saksofons, akordeons, ģitāra, klarnete. Diezgan raibi. Ja vajadzēs, varbūt būs klāt arī dūdas un kokles. Tas ir tas radošais process, kas notiek vides dejās," norāda festivāla rīkotājs, aktieris Edgars Lipors.

Festivāla laikā paveikto varēs novērtēt 30. un 31.augustā, kad savas performances rādīs gan pašmāju, gan ārvalstu dejotāji.

Festivāla laikā notiks arī meistarklases, kuru laikā profesionāli laikmetīgās dejas horeogrāfi mācīs dejas tehniku, kad dejā darbojas viss ķermenis, arī balss.

Šīs emocijas vispilnīgāk var vērot jaunā filmu žanrā - laikmetīgās dejas filmās. Festivālā izrādīs Norvēģijas un Latvijas mākslinieku radītās filmas.

"Galvenais elements ir, kā kustība saspēlējas ar vidi. Piemēram, ļoti brīnišķīga filma ir Dmitrijam Gaitjukevičam, kas ir filmēta purvā. Tur ir redzama ūdens un cilvēka saspēle, brīnišķīgs horeogrāfa un operatora darbs. No norvēģiem gribētu minēt vienu brīnišķīgu darbu, kas ir filmēts tuksnesī - kustību saspēle ar smiltīm gaismu ēnā," stāsta Lilija Lipora.

Kā jau vēstījām, festivāla "Vides deja" performances notiks ne tikai Ropažos, bet arī tuvākajos kaimiņu novados - Garkalnē, Tīnūžos, Ikšķilē, Stopiņos un Inčukalnā. Ieeja visos festivāla pasākumos ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti