Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Rinkēviču

Rīta Panorāma

Alternatīvi enerģijas avoti

Telefonintervija ar Oļegu Šapošņikovu

Festivālā «Telpa - Daugavpils» atdzīvinās vēsturisko Daugavpils cietoksni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpinot pērn aizsākto tradīciju, no 19. līdz 28.augustam Daugavpilī norisināsies Starptautiskais festivāls - laboratorija "Telpa - Daugavpils 2014". Lai gan šogad pasākums ir plašāka mēroga, tomēr tā  galvenā ideja ir saglabāta, proti, ar radošo teātra jomas pārstāvju palīdzību tiks "atdzīvināta" vēsturiskā Daugavpils cietokšņa bijušā Kara hospitāļa ēka.

"Visam pamatā joprojām ir radošs eksperiments, kas saistīts ar to, ka māksla top šeit un tagad, proti, teātra trīsvienība - režisors, dramaturgs un scenogrāfs satiekas, izveido piecas radošas komandas un tad viņiem ir iespēja atgriezties pie Rietumeiropas teātra tradīcijām, tas nozīmē - komunicēt un kopā radīt," festivāla ideju skaidro Daugavpils teātra valdes priekšsēdētājs un mākslinieciskais vadītājs Oļegs Šapošņikovs.

Festivāla laikā pilsētā pulcēsies dažādi mākslinieki - dramaturgi, režisori, scenogrāfi, notiks dažādas diskusijas, lekcijas ar profesionāļu piedalīšanos. Festivālā jaunie un topošie teātra jomas pārstāvji vieslektoru vadībā kopā ar Daugavpils teātra aktieriem radīs piecas 15 minūtes garas teātra performances, kuru idejas tiks rastas Ivana Buņina stāstos.

Mūsu laikmetā bieži notiek tā, ka mēs, režisori, pat nezinām, kā dramaturgs domā, jo viss notiek attālināti, lugu mēs saņemam elektroniski. Šeit ir iespēja, dzīvajā procesā komunicējot, labāk saprast vienam otru un uzzināt, kā mūsu radošie kolēģi domā, kāpēc viņi dara tā vai citādi. Tas ir gan eksperiments, gan, no otras puses, tas ir pamatu pamats," norāda Oļegs Šapošņikovs.

Pieturoties pie tradīcijas, par teatrālo telpu tiks padarītas ne vien Daugavpils cietokšņa kompleksa ēkas, bet arī visa pilsēta.

Pats interesantākais ir - kur tas viss notiek. Mēs apzināti performances radam un rādām nevis teātrī, bet gan pamestajā Daugavpils cietokšņa bijušajā Kara hospitāļa ēkā. Protams, alegoriski, bet tas, mūsuprāt, apliecina cilvēka radošo potenciālu, pat pielīdzina cilvēku Dievam. Ja mēs gribam, mēs ar savu radošo enerģiju un potenciālu varam atdzīvināt gan telpas, gan priekšmetus," uzsver Šapošņikovs.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs, jaunais režisors Georgijs Surkovs uzsver, ka jauniedibinātais festivāls ir pasākums, kas apliecina pilsētas milzīgo radošo potenciālu un tās dotās iespējas profesionāļiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā jau vēstījām, ar Starptautisko festivālu - laboratoriju "Telpa - Daugavpils" tiek atklāta arī Daugavpils teātra 2014./2015.gada sezona. Līdz janvāra sākumam ir paredzēts iestudēt sešas jaunas izrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti