Labrīt

Izaicinājumu laiks arī augstākajā izglītībā. Vērtē RTA rektore Iveta Mietule

Labrīt

Ko Rīgai sola apvienība "Attīstībai/Par un partija „Progresīvie”? Studijā Mārtiņš Staķis

Tuvojas laikmetīgā cirka svētki Rīgā – festivāls "Re Rīga!"

Festivāla «Re Rīga!» radošais direktors: Cirku nav iespējams parādīt digitāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tuvojas laikmetīgā cirka svētki Rīgā – festivāls “Re Rīga!”, kurā uzstāsies mākslinieki no Spānijas, Katalonijas, Lielbritānijas un Baltijas valstīm. Rīgas cirkā jau vairāk nekā nedēļu dzīvo un trenējas britu cirka apvienība “Fauna”, kas apvieno akrobātiku un cīņas mākslu ar teatrāliem uzvedumiem un dzīvo mūziku.

Gaidāmajā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā mākslinieki no Lielbritānijas – cirka apvienības “Fauna” piedalīsies ar izrādi, kura vēl ir tapšanas stadijā Rīgas cirka vidē, līdz ar to festivālā redzēsim izrādes darba progresu, stāsta grupas dalībnieki Mets Paskets un Imodžena Huzela.

“Mēs šobrīd strādājam pie fiziskā izrādes materiāla. Viens no uzstāšanās kustību konceptiem ir balstīts cīņu mākslā. Tai ir daudz aspektu. Tā ir stingra pašdisciplīna, un cīņu mākslā vienlaikus ir gan daudz agresijas, gan daudz skaistā. Tajā ir maigums un spēks. Tur ir ļoti daudz lietu, kuras var salīdzināt ar cilvēka emocijām un sajūtām. Manuprāt, tas ir arī diezgan katartisks process,” skaidro Mets Paskets (Matt Pasquet).

Savukārt grupas “Fauna” dalībniece Imodžena Huzela (Imogen Huzel) norāda: “Ja mēs to iekļaujam savā priekšnesumā, iespējams, skatītāji tās kustības nemaz neatpazīst kā cīņu mākslu, jo cirkā tas ir daudz abstraktāk nekā vienkārši skatīties, kā Mets praktizē kung fu.”

Izrādē britu cirka mākslinieki pētīs ideju par gara, vides un iztēles iedzīvināšanu, lai atrastu veidu, kā līdzsvarot straujās sabiedrības prasības laikā, kad tā turpina virzīties arvien tālāk prom no dažām cilvēka pamatvajadzībām.

“Mēs strādājam ar ideju par to, cik strauji tehnoloģiju attīstība ir progresējusi vienā virzienā, vienlaikus zaudējot daudzus citus cilvēkam būtiskus dzīves aspektus, kā saikni ar dabu un laika veltīšanu sev.

Un mēs šajā tēmā pētām plusus un mīnusus, jo, protams, ir daudz apbrīnojamu lietu tehnoloģiju attīstībā, bet dažos aspektos tas liek arī mums atkāpties no tā dzīvesveida, kas dara mūs laimīgus,” skaidro Imodžena Huzela.

Grupas “Fauna” dalībnieks Džošs Freizers papildina: “Cilvēki laika gaitā ir izveidojuši viltus personībā balstītu vidi tiešsaistē. Tāpēc izrādē mēs vēlamies atgriezties pie tā, kas katrā no mums ir īsts un patiess, lai vienkārši kļūtu godīgi pret sevi.”

Tāpat laikmetīgā cirka festivālā uz Baltijas skatuves būs skatāmas divas izrādes no jauno mākslinieku konkursa, kā arī būs viesmākslinieki no Spānijas un Katalonijas, stāsta festivāla "Re Rīga!" radošais direktors Mārtiņš Ķibers.

“Mākslinieki no Spānijas “Lapso Cirk” taisa interesantu performanci, iesaistot dažādas koka detaļas, tur viss ir par gravitāciju, risku un līdzsvaru. Savukārt Katalāņu duo ir liela auguma puisis ar neliela auguma meiteni. Viņi uzstāsies fon Stricka villā. Viņu izrāde saistīta ar savstarpējām attiecībām, un viņi savā izrādē daudz izmantos siena ķīpas. Tās kolēģi speciāli atrada, lai kāds zemnieks šeit to sagatavo,” atklāj Ķibers.

Daļu festivāla izrāžu plānots izrādīt pilsētvidē, izrādes pielāgojot izvēlētajai vietai. Savukārt Rīgas cirka arēnā ir ap 1000 vietu, bet uz katru festivāla izrādi tiks ielaisti ap 200 skatītāju, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības.

Ķibers atzīmē: “Daudzi liela mēroga festivāli Dienvideiropā ir atcēlušies, un tādēļ mēs savā ziņā varam dabūt dažus māksliniekus, kurus citādi nebūtu dabūjuši.

Mēs arī daudz esam runājuši cirka festivālu rīkotāju tīklā par šo situāciju, kā to risināt, bet esam nonākuši pie tā, ka cirku nav iespējams parādīt digitāli vai pieslēgties attālināties. Tāpēc mēs mēģinām.

Manuprāt, ir svarīgi to darīt, jo arī šajā laikā cilvēki ļoti vēlas redzēt kādas performances un, ja var ievērot šos drošības apsvērumus, tad var to darīt.”

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls “Re Rīga!” šogad norisināsies dažādās Rīgas vietās, un programmā iekļautas gan maksas, gan bezmaksas izrādes. Jau šajā nedēļas nogalē Rīgas pilsētas svētku programmā iekļautas bezmaksas laikmetīgā cirka un ielu izrādes, kā arī Rīgas cirka skolas aktivitātes bērniem Dzegužkalnā. Savukārt no 17. līdz 20. augustam festivāls piedāvās izrādes Rīgas cirkā un tā apkaimē, fon Stricka villā un citviet.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti